Ενισχύστε τη μνήμη σας: 10 κορυφαίες τεχνικές απομνημόνευσης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα περίεργο πράγμα. Μερικές φορές θα θυμάται ένα τυχαίο και εκτός πλαισίου γεγονός που μοιράστηκε μαζί σας ο φίλος σας πριν από 17 χρόνια και θα σας κάνει να αναρωτιέστε πόσο αποθηκευτικό χώρο έχετε εκεί πάνω (διασκεδαστικό γεγονός: περίπου 2,5 petabyte ). Άλλες φορές βγαίνετε από το γραφείο σας ή αποσυνδέεστε από το Zoom για την ημέρα και νιώθετε ότι η μνήμη σας εξαλείφθηκε το δευτερόλεπτο που το κάνετε.

Με όποιο σενάριο κι αν σχετίζεται περισσότερο, να ξέρετε ότι με τις σωστές τεχνικές απομνημόνευσης, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα και την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Το να μην χρειάζεται να αναζητάτε συνεχώς δεδομένα ή να ελέγχετε τη λίστα υποχρεώσεών σας, επειδή θυμάστε αυτές τις πληροφορίες, θα ενισχύσει επίσης την παραγωγικότητα .

 


Πώς να απομνημονεύσετε πληροφορίες: 4 βήματα

Το να έχετε καλύτερη μνήμη δεν είναι απλώς χρήσιμο για να θυμάστε τη συνταγή της οικογένειάς σας για ψητό κατσαρόλας, είναι επίσης μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να έχετε στη δουλειά. Είτε θυμάστε το όνομα κάποιου που συναντήσατε σε ένα συνέδριο είτε ανακαλώντας στοιχεία ή ημερομηνίες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ομάδα σας, μια καλή ανάμνηση είναι καλή για τις επιχειρήσεις.

Ευτυχώς για όποιον σκέφτεται τώρα τον εαυτό του, «Λοιπόν, δεν είμαι καλός στο να απομνημονεύω τίποτα», ο εγκέφαλός σας είναι ένας μυς και μπορεί να εκπαιδευτεί. Ο εγκέφαλός σας απομνημονεύει πληροφορίες σε τέσσερα βήματα : προσοχή, κωδικοποίηση, αποθήκευση και ανάκτηση.

Δείτε τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο:

Προσοχή: Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε μια συνάντηση και ένας από τους συναδέλφους σας προτείνει μια ιδέα μάρκετινγκ. Οι πληροφορίες εισέρχονται στον εγκέφαλό σας μέσω αισθητηριακών υποδοχέων. Θα κρατήσουν αυτές τις πληροφορίες για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ ο εγκέφαλός σας τις φιλτράρει και ελπίζουμε ότι τις θεωρεί σημαντικές. Μόνο όταν αντιληφθείτε συνειδητά πληροφορίες, θα μεταφερθούν στο επόμενο βήμα.

Κωδικοποίηση: Φαίνεται ότι η ιδέα του συναδέλφου σας ήταν καλή επειδή ο εγκέφαλός σας κωδικοποιεί τώρα τις πληροφορίες. Σε αυτό το βήμα, θα μετακινηθεί είτε στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας είτε στη μνήμη εργασίας. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη σας θα κρατήσει τις πληροφορίες για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ στη μνήμη εργασίας σας, μπορείτε να τις διατηρήσετε για έως και 20 λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο κατά την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος ή τον καθαρισμό ενός φύλλου Excel, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να ανακαλέσετε το βήμα του συναδέλφου σας κατά την κλήση του πελάτη την επόμενη Πέμπτη.

Αποθήκευση: Η μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας είναι ένα ενεργό βήμα. Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να πάρει αυτήν την απόφαση για εσάς, θα πρέπει να την απομνημονεύσετε χρησιμοποιώντας μια τεχνική που λειτουργεί για εσάς.

Ανάκτηση: Ο τρόπος με τον οποίο δίνετε προσοχή, κωδικοποιείτε και αποθηκεύετε πληροφορίες θα επηρεάσει το πόσο καλά μπορείτε να τις ανακτήσετε σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει μεταξύ των δύο τελευταίων βημάτων, της αποθήκευσης και της ανάκτησης, τόσο πιο σημαντικό είναι να επισκέπτεστε ξανά και να αναθεωρείτε συχνά τις πληροφορίες, ώστε να παραμένουν φρέσκες στο μυαλό σας.

Αυτό καλύπτει τα βασικά της διαδικασίας απομνημόνευσης, αλλά ας δούμε πώς μπορεί ο εγκέφαλός σας να γίνει καλύτερος στην απομνημόνευση. Ανάλογα με το πώς λειτουργεί το μυαλό σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είτε οι τεχνικές λεκτικής είτε οπτικής απομνημόνευσης σας βοηθούν να διατηρείτε καλύτερα κομμάτια πληροφοριών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...