Site icon Loveyou

Ενισχύστε τη μνήμη σας: 10 κορυφαίες τεχνικές απομνημόνευσης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα περίεργο πράγμα. Μερικές φορές θα θυμάται ένα τυχαίο και εκτός πλαισίου γεγονός που μοιράστηκε μαζί σας ο φίλος σας πριν από 17 χρόνια και θα σας κάνει να αναρωτιέστε πόσο αποθηκευτικό χώρο έχετε εκεί πάνω (διασκεδαστικό γεγονός: περίπου 2,5 petabyte ). Άλλες φορές βγαίνετε από το γραφείο σας ή αποσυνδέεστε από το Zoom για την ημέρα και νιώθετε ότι η μνήμη σας εξαλείφθηκε το δευτερόλεπτο που το κάνετε.

Με όποιο σενάριο κι αν σχετίζεται περισσότερο, να ξέρετε ότι με τις σωστές τεχνικές απομνημόνευσης, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα και την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Το να μην χρειάζεται να αναζητάτε συνεχώς δεδομένα ή να ελέγχετε τη λίστα υποχρεώσεών σας, επειδή θυμάστε αυτές τις πληροφορίες, θα ενισχύσει επίσης την παραγωγικότητα .

 


Πώς να απομνημονεύσετε πληροφορίες: 4 βήματα

Το να έχετε καλύτερη μνήμη δεν είναι απλώς χρήσιμο για να θυμάστε τη συνταγή της οικογένειάς σας για ψητό κατσαρόλας, είναι επίσης μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να έχετε στη δουλειά. Είτε θυμάστε το όνομα κάποιου που συναντήσατε σε ένα συνέδριο είτε ανακαλώντας στοιχεία ή ημερομηνίες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ομάδα σας, μια καλή ανάμνηση είναι καλή για τις επιχειρήσεις.

Ευτυχώς για όποιον σκέφτεται τώρα τον εαυτό του, «Λοιπόν, δεν είμαι καλός στο να απομνημονεύω τίποτα», ο εγκέφαλός σας είναι ένας μυς και μπορεί να εκπαιδευτεί. Ο εγκέφαλός σας απομνημονεύει πληροφορίες σε τέσσερα βήματα : προσοχή, κωδικοποίηση, αποθήκευση και ανάκτηση.

Δείτε τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο:

Προσοχή: Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε μια συνάντηση και ένας από τους συναδέλφους σας προτείνει μια ιδέα μάρκετινγκ. Οι πληροφορίες εισέρχονται στον εγκέφαλό σας μέσω αισθητηριακών υποδοχέων. Θα κρατήσουν αυτές τις πληροφορίες για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ ο εγκέφαλός σας τις φιλτράρει και ελπίζουμε ότι τις θεωρεί σημαντικές. Μόνο όταν αντιληφθείτε συνειδητά πληροφορίες, θα μεταφερθούν στο επόμενο βήμα.

Κωδικοποίηση: Φαίνεται ότι η ιδέα του συναδέλφου σας ήταν καλή επειδή ο εγκέφαλός σας κωδικοποιεί τώρα τις πληροφορίες. Σε αυτό το βήμα, θα μετακινηθεί είτε στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας είτε στη μνήμη εργασίας. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη σας θα κρατήσει τις πληροφορίες για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ στη μνήμη εργασίας σας, μπορείτε να τις διατηρήσετε για έως και 20 λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο κατά την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος ή τον καθαρισμό ενός φύλλου Excel, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να ανακαλέσετε το βήμα του συναδέλφου σας κατά την κλήση του πελάτη την επόμενη Πέμπτη.

Αποθήκευση: Η μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας είναι ένα ενεργό βήμα. Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να πάρει αυτήν την απόφαση για εσάς, θα πρέπει να την απομνημονεύσετε χρησιμοποιώντας μια τεχνική που λειτουργεί για εσάς.

Ανάκτηση: Ο τρόπος με τον οποίο δίνετε προσοχή, κωδικοποιείτε και αποθηκεύετε πληροφορίες θα επηρεάσει το πόσο καλά μπορείτε να τις ανακτήσετε σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει μεταξύ των δύο τελευταίων βημάτων, της αποθήκευσης και της ανάκτησης, τόσο πιο σημαντικό είναι να επισκέπτεστε ξανά και να αναθεωρείτε συχνά τις πληροφορίες, ώστε να παραμένουν φρέσκες στο μυαλό σας.

Αυτό καλύπτει τα βασικά της διαδικασίας απομνημόνευσης, αλλά ας δούμε πώς μπορεί ο εγκέφαλός σας να γίνει καλύτερος στην απομνημόνευση. Ανάλογα με το πώς λειτουργεί το μυαλό σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είτε οι τεχνικές λεκτικής είτε οπτικής απομνημόνευσης σας βοηθούν να διατηρείτε καλύτερα κομμάτια πληροφοριών.


Τεχνικές λεκτικής απομνημόνευσης
Εάν δεν είστε σίγουροι αν είστε λεκτικό ή οπτικό άτομο, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις: Προτιμάτε να διαβάζετε οδηγίες αντί να βάζετε κάποιον να σας δείξει πώς γίνεται; Έχετε ταλέντο στην απομνημόνευση στίχων ή προχωρημένη ευχέρεια με τις λέξεις; Εάν οι απαντήσεις σας είναι ναι, πιθανότατα θα επωφεληθείτε περισσότερο από τις παρακάτω τεχνικές λεκτικής απομνημόνευσης.

Τεχνικές λεκτικής απομνημόνευσης

1. Τεμαχισμός
Το Chunking αναφέρεται σε μια τεχνική μνήμης όπου ομαδοποιείτε αντικείμενα ώστε να είναι πιο εύκολο να τα θυμάστε. Παρόλο που τα τηλέφωνά μας μπορούν να απομνημονεύσουν πολλά (ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος θυμάται τον αριθμό τηλεφώνου του συντρόφου του αυτές τις μέρες;), το να θυμάστε πράγματα όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης σας ή μια λίστα ειδών παντοπωλείου μπορεί να είναι χρήσιμη στην καθημερινή ζωή.

Εάν διαχειρίζεστε πολλά έργα ή ομάδες σε διαφορετικές τοποθεσίες, το chunking είναι μια εξαιρετική τεχνική για να τα απομνημονεύσετε όλα και μπορεί να σας γλιτώσει από το να χρειάζεται να αναζητάτε συνεχώς αυτές τις πληροφορίες. Αναλύστε τις τοποθεσίες ανά περιοχή, τμήμα, μέγεθος ομάδας ή πρώτο γράμμα (Μαϊάμι, Μινεάπολη, Μέμφις)—κάθε ενότητα δεν πρέπει να περιέχει περισσότερα από επτά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε (αυτός είναι ο μαγικός αριθμός). Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε πόσα στοιχεία υπάρχουν σε κάθε κατηγορία και θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποθηκεύσετε αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας τον τεμαχισμό.

2. Ορθογραφική μνημονική ή υπέρθεση
Παρόμοια με το chunking, τα ορθογραφικά μνημονικά είναι εξαιρετικά εργαλεία για να σας βοηθήσουν να θυμάστε λίστες ή ομάδες. Απλώς χρησιμοποιήστε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης για να δημιουργήσετε ένα ακρωνύμιο που είναι πιο εύκολο για εσάς να θυμάστε από τα μεμονωμένα μέρη. Έχετε ακούσει για τους SMART στόχους ; Το ακρωνύμιο καθιστά πολύ πιο εύκολο να θυμάστε ποια είναι τα βήματα (συγκεκριμένα, μετρήσιμα, εφικτά, σχετικά και με βάση το χρόνο).Εάν εργάζεστε στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, των logistics ή της λογιστικής, πιθανότατα έχετε συνηθίσει να εργάζεστε με ακρωνύμια – αν θυμάστε τι αντιπροσωπεύουν θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε αρκτικόλεξο, δοκιμάστε ένα ακροστιχάκι! Η ιδέα είναι πολύ παρόμοια, αλλά αντί να χρησιμοποιείτε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης, δημιουργείτε ένα μικρό ποίημα, όπως αυτό:

Μικρά πράγματα σε μεγάλα πράγματα

Ένα μέρος της ροής εργασίας του έργου σας

Μόνο οι λίστες υποχρεώσεων

Ολοκληρώστε τη ρουτίνα της εργασίας σας

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αλλοιώσεις για να διατηρήσετε πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ονόματα. Εάν ένας νέος συνάδελφος συστήνεται με το όνομα Ανδρέας, είναι πιο πιθανό να το θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα τον συναντήσετε στην καφετέρια, εάν χρησιμοποιήσατε μια παραγραφή όπως “αναλυτικός Ανδρέας” ή “καταπληκτικός Ανδρέας” .

3. Τραγουδήστε το
Φανταστείτε το εξής: Γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά και έρχεται ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο που δεν έχετε ακούσει εδώ και χρόνια. Δυναμώνεις την ένταση και τραγουδάς μαζί, θυμούμενος κάθε λέξη. Αν σας συμβεί αυτό περιστασιακά, η μακροπρόθεσμη μνήμη σας αποθηκεύει πολύ καλά τη μουσική!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη των στίχων και των μελωδιών προς όφελός σας όταν απομνημονεύετε πληροφορίες. Φτιάξτε ένα πιασάρικο κουδούνισμα ή τραγούδι στο κεφάλι σας και μετατρέψτε τα βαρετά ή περίπλοκα πράγματα σε διασκεδαστικές μελωδίες.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν θυμάστε τους αριθμούς ανάπτυξης της εταιρείας σας για μια συνάντηση—απλώς προσπαθήστε να αποφύγετε να τραγουδήσετε στη μέση μιας σημαντικής κλήσης.

4. Ομοιοκαταληξία
Η ομοιοκαταληξία μπορεί να είναι απλώς μια από τις πιο εύκολες τεχνικές απομνημόνευσης – σκεφτείτε τις παιδικές ρίμες! Είναι τόσο εύκολα, που ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να τα θυμούνται. Είτε χρησιμοποιείτε μια ομοιοκαταληξία για να θυμάστε το όνομα ενός ατόμου σε μια εκδήλωση δικτύωσης είτε για να συνδέσετε ένα όνομα προϊόντος με μια σειρά προϊόντων, σίγουρα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερα τις πληροφορίες.

Η ευκαιρία να φτιάξετε κάτι με ομοιοκαταληξία μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα, αλλά όταν συμβεί, θα κάνει το να θυμάστε κάτι πολύ πιο εύκολο.

5. Τεχνική δόμησης
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η τεχνική σας επιτρέπει να βασιστείτε σε γεγονότα που ήδη γνωρίζετε. Χρησιμοποιεί συσχετίσεις και συνδέσεις για να διευρύνει την εμπειρία και τις γνώσεις σας σε ένα θέμα. Το κλειδί σε αυτήν την τεχνική είναι όχι απλώς να απομνημονεύσετε γεγονότα, αλλά να τα μάθετε και να τα συνδέσετε με τον ιστό της λογικής σας .

Ας υποθέσουμε ότι είστε διευθυντής προσλήψεων και μέρος της δουλειάς σας είναι να θυμάστε και να απαγγέλλετε πληροφορίες για την εταιρεία σας. Σίγουρα, θα μπορούσατε να γράψετε ένα φύλλο απάτης για να αναφέρετε σημαντικές ημερομηνίες και αριθμούς κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, αλλά αν έχετε απομνημονεύσει αυτά τα γεγονότα και μπορείτε να τα θυμηθείτε ελεύθερα, η ρύθμιση θα είναι πολύ πιο φυσική τόσο για εσάς όσο και για το άτομο που θέλει να εργαστεί για εσάς.

6. Επανάληψη
Το να επαναλαμβάνετε κάτι ξανά και ξανά (ονομάζεται επίσης παπαγαλία) δεν είναι απλώς κουραστικό αλλά και αναποτελεσματικό. Πρέπει να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες που χρειάζονται χρόνο. Γι’ αυτό η επανάληψη σε απόσταση είναι το κλειδί!

Ο Πιρς Χάουαρντ, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου « The Owner’s Manual for the Brain » συμβουλεύει ότι η εργασία που περιλαμβάνει πολλή εγκεφαλική δύναμη θα πρέπει «να κατανεμηθεί ώστε να επιτραπεί η στερεοποίηση νέων νευρικών συνδέσεων».

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, κρατήστε σημειώσεις για τα πράγματα που θέλετε να θυμάστε. Αφήστε λίγο χρόνο να περάσει μετά το διαδικτυακό σεμινάριο και εργαστείτε με άλλες εργασίες προτού επιστρέψετε στις σημειώσεις σας και τις διαβάσετε ξανά. Εάν επαναλάβετε αυτή τη ρουτίνα (μελέτη, εργασία, διάλειμμα) και αφήσετε αρκετό χρόνο στον εγκέφαλό σας για να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες μεταξύ των συνεδριών μελέτης, θα είναι πολύ πιο πιθανό να τις θυμάστε.

Τεχνικές οπτικής απομνημόνευσης
Εάν οι τεχνικές λεκτικής απομνημόνευσης δεν λειτουργούν για εσάς, μπορεί να είστε οπτικός μαθητής. Αυτό είναι πιθανό να ισχύει αν σκέφτεστε συχνά σε νοητικές εικόνες ή εικόνες και έχετε μεγάλη φαντασία. Ακολουθούν λοιπόν μερικές τεχνικές απομνημόνευσης που χρησιμοποιούν την οπτικοποίηση για τη διατήρηση πληροφοριών.

 



Τεχνικές οπτικής απομνημόνευσης
7. Αφήγηση ή σύνδεση
Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετική αν έχετε δημιουργικό μυαλό και πρέπει να θυμάστε μια μεγάλη λίστα αντικειμένων. Ονομάζεται επίσης τεχνική σύνδεσης επειδή συνδέετε ένα αντικείμενο με το επόμενο για να δημιουργήσετε μια ιστορία που θα σας βοηθήσει να θυμάστε την πλήρη λίστα. Η ομορφιά του; Πρέπει να θυμάστε μόνο το πρώτο στοιχείο και θα μπορείτε να το συνδέσετε με όλα τα άλλα μέσω σύνδεσης.

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο υπερβάλλετε στην ιστορία σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να την ανακαλέσετε. Ο ηθοποιός Barry Reitman μοιράζεται ένα εξαιρετικό παράδειγμα βίντεο για το πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο σύνδεσης ή ιστορίας για να θυμάστε μια λίστα υποχρεώσεων.

8. Flashcards
Η εγγραφή πραγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε καλύτερα τις πληροφορίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα, τίτλους και υπότιτλους για να κάνετε τις πληροφορίες πιο αξέχαστες. Οι κάρτες flash αναλύουν τις πληροφορίες σε κομμάτια που είναι πιο εύκολο να θυμάστε.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για συνδυασμό με επανάληψη σε απόσταση. Στην ιδανική περίπτωση, θα μελετούσατε πιο συχνά δύσκολα ή νέα πράγματα από αυτά που είναι εύκολο να ανακαλέσετε για να αμφισβητήσετε τους πιο αδύναμους τομείς της γνώσης σας. Εάν δεν σας αρέσει να γράφετε σε φυσικές κάρτες flash, δοκιμάστε μια εφαρμογή όπως το Brainscape για να μελετήσετε με εικονικές κάρτες flash.

Οι κάρτες flash είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χρήση όταν προετοιμάζεστε για ένα βήμα ή μια ομιλία και μπορούν να λειτουργήσουν ως κουβέρτα ασφαλείας επειδή είναι εύκολο να τις κρατάτε διακριτικά και να τις σαρώνετε όταν χάνεστε.

9. Νοητικοί χάρτες
Οι χάρτες μυαλού είναι υπέροχα εργαλεία. Δεν είναι απλά ιδανικά για την ανταλλαγή ιδεών με την ομάδα σας, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση πληροφοριών που θα θυμάστε αργότερα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο καταιγισμού ιδεών ή να δημιουργήσετε έναν φυσικό νοητικό χάρτη σε έναν πίνακα ή χαρτί. Επειδή τα διαφορετικά κομμάτια πληροφοριών είναι οργανωμένα ανά ενότητες (κομμάτια) και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα για να προσθέσετε περισσότερη δομή, η διατήρηση αυτών των στοιχείων θα είναι ευκολότερη για εσάς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τεχνική της σύνδεσης θυμίζοντας ποια μονοπάτια συνδέονται μεταξύ τους και να δημιουργήσετε γέφυρες για το μυαλό σας.

10. Τεχνική Loci ή Παλάτια Μνήμης
Μπορεί να έχετε δει αυτή την τεχνική που χρησιμοποιεί ο Benedict Cumberbatch όταν υποδύεται τον Σέρλοκ Χολμς στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC. Στην παράσταση, το αποκαλεί το παλάτι του μυαλού του και σίγουρα δεν μοιάζει με μια τεχνική που είναι προσβάσιμη σε όποιον δεν είναι ιδιοφυής ντετέκτιβ.

Είναι γνωστή ως «Παλάτια Μνήμης», και προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Δημιουργός της είναι ο Σιμωνίδης ο Κείος- ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής.

Ευτυχώς, η τεχνική loci, ή του παλατιού μνήμης, είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται στην παράσταση. Χρησιμοποιείται καλύτερα για την αποθήκευση πληροφοριών όπως πρόσωπα, λίστες ή ψηφία και λειτουργεί παρόμοια με την τεχνική αφήγησης—μέσω σύνδεσης και συσχέτισης.

Αρκεί μόνο μια καθημερινή 30λεπτη εξάσκηση επί μερικές εβδομάδες, και θα δεις σημαντική βελτίωση στην μνήμη σου. Τι περιλαμβάνει όμως τεχνική με το όνομα «Παλάτια Μνήμης;». Ας το δούμε με απλά λόγια:

Σκεφτείτε ένα μέρος που γνωρίζετε μέσα και έξω, όπως η κρεβατοκάμαρά σας ή η κουζίνα σας. Οραματιστείτε μια σειρά από αντικείμενα ή τοποθεσίες σε αυτό το μέρος, όπως να κάνετε τη ρουτίνα πριν τον ύπνο ή να φτιάχνετε τον καφέ σας το πρωί. Στη συνέχεια, συσχετίστε κάθε στοιχείο που θέλετε να απομνημονεύσετε με το αντικείμενο ή τη θέση. Όταν θέλετε να ανακαλέσετε τις πληροφορίες, οραματιστείτε το χώρο (πηγαίνετε στο παλάτι της μνήμης σας) και ανακτήστε το.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη μέθοδο των τόπων, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επεκτείνετε το μέγεθος του παλατιού μνήμης σας. Τελικά, μπορεί να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το σπίτι σας για να αποθηκεύσετε και να ανακτήσετε πληροφορίες.

Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη

Τα καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλός σας είναι ένας μυς και η απομνημόνευση είναι μια δεξιότητα. Με εξάσκηση και χρόνο, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη του.

Ακριβώς όπως θα έδινες το σώμα σου όταν κάνεις προπόνηση, πρέπει να δώσεις στον εγκέφαλό σου τη δύναμη να αποδίδει. Ο σωστός ύπνος, η τακτική άσκηση και η προσήλωση σε μια υγιεινή διατροφή είναι όλα σημαντικά στοιχεία για την προώθηση ενός υγιούς εγκεφάλου. Η υγεία έχει να κάνει με την ισορροπία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους εργαζόμενους που εξισορροπούν το τρίγωνο διαχείρισης έργου . Τα διαλείμματα είναι επίσης απαραίτητα για να δώσετε στον εγκέφαλό σας τον χρόνο να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει πληροφορίες.

Πώς να ξεφορτώσετε τις υπερβολικές πληροφορίες
Ενώ μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη σας με την πάροδο του χρόνου ασκώντας τον εγκέφαλό σας, κανείς δεν μπορεί να θυμάται τα πάντα συνεχώς. Ευτυχώς, αντί να κατακλύσετε το μυαλό σας με άχρηστες πληροφορίες, μπορείτε να ξεφορτώσετε τις υπερβολικές πληροφορίες με τα σωστά ψηφιακά εργαλεία.

Το λογισμικό To do list σάς βοηθά να παρακολουθείτε όλες τις εργασίες σας και σας επιτρέπει να τις οργανώσετε κατά προτεραιότητα, να τις συνδέσετε με σημαντικά έγγραφα και να τις μοιραστείτε με τα μέλη της ομάδας σας. Το καλύτερο μέρος: μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε υπενθυμίσεις για τις επερχόμενες εκκρεμότητες, ώστε να μην πέφτει τίποτα από τα κενά.

Εάν η ομάδα σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία και την προώθηση των εκκρεμών εργασιών, το λογισμικό διαχείρισης εργασιών μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τις δικές σας και άλλες εργασίες. Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είστε στην απομνημόνευση των εργασιών σας, το να έχετε ένα μέρος για να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας για να ενημερώνετε, να αναθέτετε και να παρακολουθείτε τις υποχρεώσεις σας, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε εντός προγράμματος και να πετύχετε τους στόχους σας.

Ας περάσουμε στην απομνημόνευση
Καθώς προχωράτε στην καριέρα σας, θα διαπιστώσετε ότι μια ευκίνητη μνήμη και μυαλό θα είναι πολύτιμα πλεονεκτήματα. Εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητάς σας, επειδή δεν χρειάζεται να ψάχνετε τα πάντα, μια καλύτερη μνήμη θα βελτιώσει επίσης τη ροή εργασίας σας και τις σχέσεις σας με άλλους, ακόμα και το στυλ ηγεσίας σας . Συνεχίστε να ασκείτε αυτόν τον εγκέφαλό σας και για οτιδήποτε δεν κολλάει, χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία, όπως το λογισμικό προγραμματισμού έργων μας , για να αποθηκεύσετε τις υπερβολικές πληροφορίες.

 

Exit mobile version