Ενισχύστε τη μνήμη σας: 10 κορυφαίες τεχνικές απομνημόνευσης

4. Ομοιοκαταληξία
Η ομοιοκαταληξία μπορεί να είναι απλώς μια από τις πιο εύκολες τεχνικές απομνημόνευσης – σκεφτείτε τις παιδικές ρίμες! Είναι τόσο εύκολα, που ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να τα θυμούνται. Είτε χρησιμοποιείτε μια ομοιοκαταληξία για να θυμάστε το όνομα ενός ατόμου σε μια εκδήλωση δικτύωσης είτε για να συνδέσετε ένα όνομα προϊόντος με μια σειρά προϊόντων, σίγουρα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερα τις πληροφορίες.

Η ευκαιρία να φτιάξετε κάτι με ομοιοκαταληξία μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα, αλλά όταν συμβεί, θα κάνει το να θυμάστε κάτι πολύ πιο εύκολο.

5. Τεχνική δόμησης
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η τεχνική σας επιτρέπει να βασιστείτε σε γεγονότα που ήδη γνωρίζετε. Χρησιμοποιεί συσχετίσεις και συνδέσεις για να διευρύνει την εμπειρία και τις γνώσεις σας σε ένα θέμα. Το κλειδί σε αυτήν την τεχνική είναι όχι απλώς να απομνημονεύσετε γεγονότα, αλλά να τα μάθετε και να τα συνδέσετε με τον ιστό της λογικής σας .

Ας υποθέσουμε ότι είστε διευθυντής προσλήψεων και μέρος της δουλειάς σας είναι να θυμάστε και να απαγγέλλετε πληροφορίες για την εταιρεία σας. Σίγουρα, θα μπορούσατε να γράψετε ένα φύλλο απάτης για να αναφέρετε σημαντικές ημερομηνίες και αριθμούς κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, αλλά αν έχετε απομνημονεύσει αυτά τα γεγονότα και μπορείτε να τα θυμηθείτε ελεύθερα, η ρύθμιση θα είναι πολύ πιο φυσική τόσο για εσάς όσο και για το άτομο που θέλει να εργαστεί για εσάς.

6. Επανάληψη
Το να επαναλαμβάνετε κάτι ξανά και ξανά (ονομάζεται επίσης παπαγαλία) δεν είναι απλώς κουραστικό αλλά και αναποτελεσματικό. Πρέπει να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες που χρειάζονται χρόνο. Γι’ αυτό η επανάληψη σε απόσταση είναι το κλειδί!

Ο Πιρς Χάουαρντ, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου « The Owner’s Manual for the Brain » συμβουλεύει ότι η εργασία που περιλαμβάνει πολλή εγκεφαλική δύναμη θα πρέπει «να κατανεμηθεί ώστε να επιτραπεί η στερεοποίηση νέων νευρικών συνδέσεων».

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, κρατήστε σημειώσεις για τα πράγματα που θέλετε να θυμάστε. Αφήστε λίγο χρόνο να περάσει μετά το διαδικτυακό σεμινάριο και εργαστείτε με άλλες εργασίες προτού επιστρέψετε στις σημειώσεις σας και τις διαβάσετε ξανά. Εάν επαναλάβετε αυτή τη ρουτίνα (μελέτη, εργασία, διάλειμμα) και αφήσετε αρκετό χρόνο στον εγκέφαλό σας για να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες μεταξύ των συνεδριών μελέτης, θα είναι πολύ πιο πιθανό να τις θυμάστε.

Τεχνικές οπτικής απομνημόνευσης
Εάν οι τεχνικές λεκτικής απομνημόνευσης δεν λειτουργούν για εσάς, μπορεί να είστε οπτικός μαθητής. Αυτό είναι πιθανό να ισχύει αν σκέφτεστε συχνά σε νοητικές εικόνες ή εικόνες και έχετε μεγάλη φαντασία. Ακολουθούν λοιπόν μερικές τεχνικές απομνημόνευσης που χρησιμοποιούν την οπτικοποίηση για τη διατήρηση πληροφοριών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...