Όχι στη φωτογήρανση, ναι στον ήλιο!

φωτογήρανσηΦωτογήρανση είναι η πρώιμη γήρανση του δέρματος, η οποία προκαλείται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UV και πιο συγκεκριμένα στις ακτίνες UVA και UVB. Οι UVA ακτίνες έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος και αποδεσμεύουν χαμηλότερη ενέργεια στο δέρμα, όμως το διαπερνούν πιο βαθιά και φθάνουν μέχρι το υποδόριο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα επιδερμικά κύτταρα προκαλούν βλάβες στην ελαστίνη και το κολλαγόνο. Η UVB ηλιακή ακτινοβολία διεισδύει στην κερατίνη και τις εξωτερικές  στοιβάδες του δέρματος, προκαλεί βλάβες στην επιδερμίδα και είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση.

Τα σημάδια της φωτογήρανσης

Τα σημάδια της φωτογήρανσης  εμφανίζονται ανεξάρτητα από την ηλικία μας αφού επηρεάζονται κυρίως από τη συμπεριφορά μας απέναντι στον ήλιο και τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που υιοθετούμε. Τα πιο συχνά σημάδια της φωτογήρανσης είναι:

  • τραχύτητα: Το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ λόγω της καταστροφής του υδρολιπιδικού φιλμ και της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας.
  • λεπτές γραμμές και ρυτίδες: Δημιουργούνται από την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο και αυξάνονται με την αφυδάτωση του δέρματος.
  • χαλάρωση: Προκύπτει από την αδυναμία του δέρματος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαρύτητας εξαιτίας της μείωσης της ελαστικότητάς του.
  • ωχρότητα: Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος καταστρέφονται και μειώνονται και έτσι το χρώμα του γίνεται πιο κίτρινο.
  • δυσχρωμίες: Εμφανίζονται ως εντονότερος χρωματισμός του δέρματος σε κάποιες περιοχές και ως καταστροφή των χρωστικών κυττάρων σε περιοχές που το δέρμα είναι πιο ανοιχτό. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε άτομα με σκούρο δέρμα και αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα του μελαχρινού και του μαύρου δέρματος.
  • υπερκερατώσεις και καρκίνος τους δέρματος: η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί την καταστροφή του DNA των κυττάρων και στη συνέχεια αυτά αναπτύσσονται ως υπερκερατώσεις ή καρκίνος του δέρματος.

Αντηλιακά: η προστασία σου από τη φωτογήρανση

Τα αντηλιακά είναι ουσίες που όταν εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα, τροποποιούν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας και είτε την απορροφούν, είτε την αντανακλούν. Ο βαθμός της προστασίας που προσφέρει κάθε αντηλιακό εκφράζεται με το Δείκτη Προστασίας (SPF). Από το χρώμα της επιδερμίδας και το πόσο ευαίσθητη είναι στον ήλιο καθορίζεται και ο δείκτης προστασίας που πρέπει να επιλέγουμε. Οι πολύ ανοιχτές επιδερμίδες χρειάζονται SPF 40, οι λίγο πιο σκούρες  SPF30, οι σταρένιες SPF20 και οι μελαμψοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από αντηλιακά με SPF10.  

Η σωστή προστασία από τον ήλιο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 

  • Απόφυγε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, ειδικά από τις 11:00 εώς τις 16:00.
  • Μην επιδιώκεις το μαύρισμα και πες όχι στο σολάριουμ.
  • Όταν είσαι στον ήλιο φόρα ανοιχτόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση, καπέλο με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου.
  • Χρησιμοποίησε στις καθημερινές σου δραστηριότητες αντηλιακό, που προσφέρει προστασία από τις  ακτίνες UVA και UVB, με δείκτη προστασίας (SPF) από 15 και πάνω.
  • Στην παραλία επίλεξε αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω και καλύτερα αδιάβροχο. Άπλωσε το αντηλιακό σε όλο το σώμα και το πρόσωπό σου περίπου 30 λεπτά πριν βρεθείς στην παραλία. Ανανέωνε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες ή μετά από κάθε βουτιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...