Ενισχύστε τη μνήμη σας: 10 κορυφαίες τεχνικές απομνημόνευσης

Τεχνικές οπτικής απομνημόνευσης
7. Αφήγηση ή σύνδεση
Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετική αν έχετε δημιουργικό μυαλό και πρέπει να θυμάστε μια μεγάλη λίστα αντικειμένων. Ονομάζεται επίσης τεχνική σύνδεσης επειδή συνδέετε ένα αντικείμενο με το επόμενο για να δημιουργήσετε μια ιστορία που θα σας βοηθήσει να θυμάστε την πλήρη λίστα. Η ομορφιά του; Πρέπει να θυμάστε μόνο το πρώτο στοιχείο και θα μπορείτε να το συνδέσετε με όλα τα άλλα μέσω σύνδεσης.

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο υπερβάλλετε στην ιστορία σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να την ανακαλέσετε. Ο ηθοποιός Barry Reitman μοιράζεται ένα εξαιρετικό παράδειγμα βίντεο για το πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο σύνδεσης ή ιστορίας για να θυμάστε μια λίστα υποχρεώσεων.

8. Flashcards
Η εγγραφή πραγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε καλύτερα τις πληροφορίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα, τίτλους και υπότιτλους για να κάνετε τις πληροφορίες πιο αξέχαστες. Οι κάρτες flash αναλύουν τις πληροφορίες σε κομμάτια που είναι πιο εύκολο να θυμάστε.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για συνδυασμό με επανάληψη σε απόσταση. Στην ιδανική περίπτωση, θα μελετούσατε πιο συχνά δύσκολα ή νέα πράγματα από αυτά που είναι εύκολο να ανακαλέσετε για να αμφισβητήσετε τους πιο αδύναμους τομείς της γνώσης σας. Εάν δεν σας αρέσει να γράφετε σε φυσικές κάρτες flash, δοκιμάστε μια εφαρμογή όπως το Brainscape για να μελετήσετε με εικονικές κάρτες flash.

Οι κάρτες flash είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χρήση όταν προετοιμάζεστε για ένα βήμα ή μια ομιλία και μπορούν να λειτουργήσουν ως κουβέρτα ασφαλείας επειδή είναι εύκολο να τις κρατάτε διακριτικά και να τις σαρώνετε όταν χάνεστε.

9. Νοητικοί χάρτες
Οι χάρτες μυαλού είναι υπέροχα εργαλεία. Δεν είναι απλά ιδανικά για την ανταλλαγή ιδεών με την ομάδα σας, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση πληροφοριών που θα θυμάστε αργότερα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο καταιγισμού ιδεών ή να δημιουργήσετε έναν φυσικό νοητικό χάρτη σε έναν πίνακα ή χαρτί. Επειδή τα διαφορετικά κομμάτια πληροφοριών είναι οργανωμένα ανά ενότητες (κομμάτια) και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα για να προσθέσετε περισσότερη δομή, η διατήρηση αυτών των στοιχείων θα είναι ευκολότερη για εσάς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τεχνική της σύνδεσης θυμίζοντας ποια μονοπάτια συνδέονται μεταξύ τους και να δημιουργήσετε γέφυρες για το μυαλό σας.

10. Τεχνική Loci ή Παλάτια Μνήμης
Μπορεί να έχετε δει αυτή την τεχνική που χρησιμοποιεί ο Benedict Cumberbatch όταν υποδύεται τον Σέρλοκ Χολμς στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC. Στην παράσταση, το αποκαλεί το παλάτι του μυαλού του και σίγουρα δεν μοιάζει με μια τεχνική που είναι προσβάσιμη σε όποιον δεν είναι ιδιοφυής ντετέκτιβ.

Είναι γνωστή ως «Παλάτια Μνήμης», και προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Δημιουργός της είναι ο Σιμωνίδης ο Κείος- ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής.

Ευτυχώς, η τεχνική loci, ή του παλατιού μνήμης, είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται στην παράσταση. Χρησιμοποιείται καλύτερα για την αποθήκευση πληροφοριών όπως πρόσωπα, λίστες ή ψηφία και λειτουργεί παρόμοια με την τεχνική αφήγησης—μέσω σύνδεσης και συσχέτισης.

Αρκεί μόνο μια καθημερινή 30λεπτη εξάσκηση επί μερικές εβδομάδες, και θα δεις σημαντική βελτίωση στην μνήμη σου. Τι περιλαμβάνει όμως τεχνική με το όνομα «Παλάτια Μνήμης;». Ας το δούμε με απλά λόγια:

Σκεφτείτε ένα μέρος που γνωρίζετε μέσα και έξω, όπως η κρεβατοκάμαρά σας ή η κουζίνα σας. Οραματιστείτε μια σειρά από αντικείμενα ή τοποθεσίες σε αυτό το μέρος, όπως να κάνετε τη ρουτίνα πριν τον ύπνο ή να φτιάχνετε τον καφέ σας το πρωί. Στη συνέχεια, συσχετίστε κάθε στοιχείο που θέλετε να απομνημονεύσετε με το αντικείμενο ή τη θέση. Όταν θέλετε να ανακαλέσετε τις πληροφορίες, οραματιστείτε το χώρο (πηγαίνετε στο παλάτι της μνήμης σας) και ανακτήστε το.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη μέθοδο των τόπων, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επεκτείνετε το μέγεθος του παλατιού μνήμης σας. Τελικά, μπορεί να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το σπίτι σας για να αποθηκεύσετε και να ανακτήσετε πληροφορίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...