Χοληστερίνη: όσο περισσότερα ξέρεις τόσο καλύτερα

ipsila-epipeda-xolisterinis

Έχεις μετρήσει τη χοληστερίνη σου; Ξέρεις ότι πρέπει να την …ρίξεις; Μήπως δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά έχει τάσεις ανόδου; Η χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα των ηλικιωμένων.Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρόβληκα ακόμα και για τα μικρά παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος να την προλάβεις, αλλά και να την αντιμετωπίσεις είναι να ενημερωθείς σωστά. Ξεκίνα τώρα!

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που στον οργανισμό και παράγεται (στο συκώτι) και εισέρχεται μέσω της διατροφής.  Στην πρώτη περίπτωση λέγεται ενδογενής χοληστερίνη, στην άλλη διατροφική χοληστερίνη.

Για να λειτουργήσει σωστά, ο οργανισμός έχει ανάγκη από κάποια ποσότητα χοληστερίνης αφού τα κυτταρικά τοιχώματά του και οι μεμβράνες του τη χρειάζονται για να παράγουν ορμόνες, βιταμίνη D και τα υγρά της χολής που βοηθούν στην πέψη του λίπους. Βέβαια, αυτή η απαιτούμενη ποσότητα είναι μικρή, ενώ η υπερβολική χοληστερίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας με κυριότερο τις καρδιοπάθειες. Από την χοληστερίνη κινδυνεύουν οι αρτηρίες σου, αφού διεισδύει στα τοιχώματα τους, δημιουργώντας κολλώδη αποθέματα (αθηρωματικές πλάκες) που σταδιακά εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Χοληστερίνη δεν είναι μόνο μία: μάθε τα είδη της

Η χοληστερίνη ταξιδεύει μέσα στο αίμα προσκολλημένη σε μια πρωτεΐνη και αυτό το σύμπλεγμα ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Οι λιποπρωτείνες χωρίζονται σε: υψηλής πυκνότητας, χαμηλής πυκνότητας και πολύ χαμηλής πυκνότητας, ανάλογα με την ποσότητα της πρωτεΐνης σε συνάρτηση με το λίπος.

  • Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (Low Density Lipoprotein, LDL): Γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, μπορεί να επιφέρει τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Όσο περισσότερη LDL υπάρχει στο αίμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο καρδιακού επεισοδίου.
  • Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (High Density Lipoprotein, ΗDL): Γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη, βοηθάει τον οργανισμό ν’ απαλλαχθεί από την κακή χοληστερίνη στο αίμα. Όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα ΗDL στο αίμα, τόσο το καλύτερο. Αν τα επίπεδα ΗDL είναι χαμηλά, τότε αυξάνει ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
  • Λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (Very Low Density Lipoprotein, VLDL): Η VLDL είναι παρόμοια με την LDL και περιέχει περισσότερο λίπος παρά πρωτεΐνη.
  • Τριγλυκερίδια: Τα τριγλυκερίδια είναι ένα άλλο είδος λίπους που μεταφέρεται μέσω του αίματος στο σώμα από λιποπρωτείνες πολύ χαμηλής πυκνότητας. Οι περιττές θερμίδες, το αλκοόλ και το σάκχαρο στο αίμα μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια κι αποθηκεύονται με τη μορφή λιποκυττάρων σε ολόκληρο το σώμα.

Μάθε ποιες είναι οι επιθυμητές τιμές για τη χολοστερίνη και πόσο επηρεάζονται από την εμμηνόπαυση…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...