Έχεις απορίες για τα αντηλιακά; Μάθε τα όλα!

αντηλιακάΤα αντηλιακά είναι ουσίες που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τον ήλιο! Πώς; Εφαρμόζοντάς τα πάνω στο δέρμα, τροποποιούν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVκαι είτε την απορροφούν, είτε την αντανακλούν. Ο βαθμός της προστασίας που προσφέρει κάθε αντηλιακό εκφράζεται με το Δείκτη Προστασίας (SPF). Από το χρώμα της επιδερμίδας σου και το πόσο ευαίσθητη είναι στον ήλιο καθορίζεται και ο δείκτης προστασίας που πρέπει να επιλέγεις. Οι πολύ ανοιχτές επιδερμίδες χρειάζονται SPF 40, οι λίγο πιο σκούρες  SPF30, οι σταρένιες SPF20 και οι μελαμψοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από αντηλιακά με SPF10.

Συχνές απορίες για τα αντηλιακά

«Χρειάζομαι διαφορετικό αντιηλιακό για το σώμα και το πρόσωπο;»
Αυτό εξαρτάται από εσένα. Υπάρχουν αντηλιακά που είναι κατάλληλα μόνο για σώμα ή μόνο για το πρόσωπο και άλλα που μπορείς να τα χρησιμοποιείς παντού. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν πάνω στη συσκευασία. Αυτό που συνήθως παραμελούμε και δε θα έπρεπε είναι η αντηλιακή προστασία των χειλιών. Γι’ αυτό φέτος μην ξεχάσεις και ένα αντηλιακό στικ για τα χείλη σου.

«Εγώ θέλω να μαυρίσω. Δε μου προσφέρει προστασία ένα αντηλιακό με πολύ χαμηλό δείκτη;»
Όχι, ειδικά για τις πρώτες μέρες της ηλιοθεραπείας. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, κάνε φέτος μία προσπάθεια και απόλαυσε την ηλιοθεραπεία σου κάτω από την ομπρέλα και φορώντας ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας.  Πολύ σύντομα θα αποκτήσεις ένα υπέροχο σταρένιο χρώμα (το οποίο και θα διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να έχεις εκθέσει το δέρμα σου σε κίνδυνο.

«Είναι όλα τα αντηλιακά κατάλληλα για όλους;»
Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν όλοι είχαμε τον ίδιο τύπο επιδερμίδας. Επειδή όμως δεν συμβαίνει αυτό, για τις ευαίσθητες επιδερμίδες κατάλληλα θεωρούνται τα αντηλιακά χωρίς άρωμα και με φυσικά φίλτρα. Όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα μπορούν να χρησιμοποιούν oilfree αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, τζελ ή λοσιόν, ενώ το ίδιο ισχύει και αν έχεις ακμή ή έντονους πόρους. Για την ξηρή επιδερμίδα πιο κατάλληλα θεωρούνται τα αντηλιακά σε κρέμα, αλλά και τα λάδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...