Site icon Loveyou

Όχι στη φωτογήρανση, ναι στον ήλιο!

φωτογήρανσηΦωτογήρανση είναι η πρώιμη γήρανση του δέρματος, η οποία προκαλείται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UV και πιο συγκεκριμένα στις ακτίνες UVA και UVB. Οι UVA ακτίνες έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος και αποδεσμεύουν χαμηλότερη ενέργεια στο δέρμα, όμως το διαπερνούν πιο βαθιά και φθάνουν μέχρι το υποδόριο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα επιδερμικά κύτταρα προκαλούν βλάβες στην ελαστίνη και το κολλαγόνο. Η UVB ηλιακή ακτινοβολία διεισδύει στην κερατίνη και τις εξωτερικές  στοιβάδες του δέρματος, προκαλεί βλάβες στην επιδερμίδα και είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση.

Τα σημάδια της φωτογήρανσης

Τα σημάδια της φωτογήρανσης  εμφανίζονται ανεξάρτητα από την ηλικία μας αφού επηρεάζονται κυρίως από τη συμπεριφορά μας απέναντι στον ήλιο και τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που υιοθετούμε. Τα πιο συχνά σημάδια της φωτογήρανσης είναι:

Αντηλιακά: η προστασία σου από τη φωτογήρανση

Τα αντηλιακά είναι ουσίες που όταν εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα, τροποποιούν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας και είτε την απορροφούν, είτε την αντανακλούν. Ο βαθμός της προστασίας που προσφέρει κάθε αντηλιακό εκφράζεται με το Δείκτη Προστασίας (SPF). Από το χρώμα της επιδερμίδας και το πόσο ευαίσθητη είναι στον ήλιο καθορίζεται και ο δείκτης προστασίας που πρέπει να επιλέγουμε. Οι πολύ ανοιχτές επιδερμίδες χρειάζονται SPF 40, οι λίγο πιο σκούρες  SPF30, οι σταρένιες SPF20 και οι μελαμψοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από αντηλιακά με SPF10.  

Η σωστή προστασία από τον ήλιο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 

Exit mobile version