Κίνα: Παγκόσμιος παίκτης στην ηλιακή ενέργεια
Το μέλλον της Κίνας ανήκει στις ΑΠΕ. Στην αιολική ενέργεια οι Κινέζοι είναι πρωταθλητές, στην ηλιακή πάνε να γίνουν. Τα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ είναι περιζήτητα παγκοσμίως. Οι στόχοι για το 2020 μεγαλεπήβολοι.
Η Κίνα βαδίζει ολοταχώς προς την κορυφή στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Αν και η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία κρατούν ακόμη τα σκήπτρα στον τομέα αυτό, το Πεκίνο επιδιώκει μέχρι το 2020 να καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών του από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και επιπλέον να καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην πράσινη τεχνολογία. ?Ηδη είναι πρωτοπόρο στην αιολική ενέργεια, αλλά στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας υστερεί, σε αντίθεση με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ, τομέας στον οποίο είναι εξαγωγικός γίγας.
«Δεν μπορούμε ν΄ ανταποκριθούμε στη παγκόσμια ζήτηση»
Η εταιρεία Eging Photovoltaik έχει έδρα την πόλη Χανκγζού. Ο αναπληρωτής διευθυντής της, Κιν Γιουμάο, θεωρεί την εταιρεία του κομμάτι της αστραπιαίας ανάπτυξης στον τομέα αυτό. «Μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε να δεκαπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Επειδή τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ποιότητας, η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε πια να ανταποκριθούμε στη ζήτηση από το εξωτερικό. Και να σκεφτείτε, ότι είμαστε μια εταιρεία 7 χρόνων. Η ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο», υποστηρίζει.
Η Eging Photovoltaik δεν ανήκει καν ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες εταιρείες, την Trina, την Zingli και την Suntech, που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Η Trina πλασάρεται ως η εταιρεία με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Η Suntech διαθέτει και ιστοσελίδα στα γερμανικά, ασυνήθιστο για κινεζική εταιρία, αλλά δικαιολογείται από το ότι το ήμισυ των εξαγωγών της γίνεται προς τη Γερμανία. Η Κίνα σαν χώρα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ηλιακής ενέργειας αν και τα λιγότερα ηλιακά πάρκα έχουν συνδεθεί με το ηλεκτροδοτικό δίκτυο της χώρας.
Μεγαλεπήβολοι στόχοι
«Η κινέζικη αγορά των ΑΠΕ δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό όπως στην Ευρώπη», παραδέχεται ο Ζανγκ Ζιανμίνγκ, εκπρόσωπος της Suntech. «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα πρόγραμμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση τα επόμενα 5 χρόνια, κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Το Πεκίνο είναι αυτήν την στιγμή ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο στα φωτοβολταϊκά πάνελ. Είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και ο μεγαλύτερος χρήστης ηλιακής ενέργειας».
Οι πήχης έχει μπει πολύ ψηλά. Το 2020 η Κίνα θέλει να κερδίζει 5 φορές περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο από ότι σήμερα. Από τη μια βέβαια αποτελεί ευκαιρία για τις γερμανικές εταιρείες που κατασκευάζουν κι αυτές φωτοβολταϊκά πάνελ για εξαγωγές στην Κίνα, από την άλλη ο ανταγωνισμός από την εγχώρια κρατικά επιδοτούμενη αγορά είναι τεράστιος.
Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ κινεζικής κατασκευής είναι κατά 1/ 3 φτηνότερο από ότι ένα ευρωπαϊκό. Ο Μιάνο Λιανσχένγκλ, επικεφαλής της Zingli γνωρίζει τις επικρίσεις δυτικών κρατών για την πολιτική επιδότησης του κλάδου. «Είναι φυσικό», λέει. “Οι επικρίσεις για τιμές ντάμπινγκ δεν με σταματούν όμως από το να αγοράζω γερμανικά προϊόντα. Η εταιρία μου έχει διαφανή πολιτική, ακόμη και σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις. Είμαστε ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Το μόνο μας μυστικό είναι το πάθος για τη δουλειά μας. Φέρνουμε συνεχώς νέες τεχνολογικές καινοτομίας και έτσι μειώνουμε το κόστος μας. Και επιβιώνουμε».
Πηγή: Deuche Welle
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Πηγή: www.energypress.gr