Ξεπέρασε τη ζήλια για την πρώην του! Εσένα θέλει!

zilia-gia-tin-proin

Η ζήλια για την πρώην και γενικά για το χθες του συντρόφου σου μπορεί να είναι ένα πολύ επώδυνο αγκάθι για τη σχέση σας. Γιατί βέβαια, δε μπορεί να φαντάζεσαι ότι εσύ θα ζηλεύεις και αυτός δε θα καταλάβει τίποτα.

Η φαντασίωση όλων των ερωτευμένων είναι ότι η ζωή ξεκινά τη στιγμή της πρώτης συνάντησης. Ότι μέχρι τότε, ό, τι κι αν είχε υπάρξει δεν ήταν καλό, δεν ήταν δυνατό, δεν ήταν αρκετό… Κι ενώ ζούμε σε αυτό το παραμύθι, μία ξεχασμένη φωτογραφία σε ένα συρτάρι, στην οποία εκείνος μοιάζει τόσο ευτυχισμένος, έρχεται να σου διαλύσει το όνειρο. Μετά ψάχνεις μανιωδώς να βρεις κι άλλες. Ίσως κοιτάς κρυφά το κινητό του να βρεις αν έχει σβήσει το τηλέφωνό της. Τον ρωτάς όλο νόημα αν και γιατί ανταλλάσουν ακόμα μηνύματα σε γιορτές και γενέθλια. Η ζήλια για την πρώην του γίνεται ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση σας. Κι αν δεν το προσέξεις, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από μία πραγματική ερωμένη.

«Η εμμονή στο παρελθόν του συντρόφου και η ζήλια για την πρώην γίνεται αρρωστημένη και δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική», λέει η Μαίρη Λάια, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και συνεχίζει: «Η έντονη ζήλια εκδηλώνεται κυρίως από άτομα που έχουν ισχυρή ανάγκη να αγαπηθούν. Συχνά μάλιστα, οι ίδιοι επαναφέρουν διαρκώς τα θέματα της προηγούμενης ζωής με ερωτήσεις που ζητούν λεπτομερείς απαντήσεις. Πιστεύουν ότι γνωρίζοντας τι έκανε στο παρελθόν μπορούν να προβλέψουν τι θα κάνει ο σύντροφός τους στο μέλλον». Η ζήλια για την πρώην και κάθε πτυχή της προηγούμενης ζωής εκφράζει στην στην ουσία μία ανάγκη ελέγχου του συντρόφου και διαφυγής από την ανασφάλεια. Μαθαίνοντας σκόρπιες πληροφορίες για την προηγούμενη ζωή του συντρόφου μας το μόνο που κατορθώνουμε είναι να πλάσουμε στο μυαλό μας εικόνες και ιστορίες που ενδεχομένως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με το να μοντάρουμε στο νου μας το παρελθόν του άλλου δεν καταφέρνουμε ούτε να έχουμε αληθινή εικόνα γι’ αυτό, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε μελλοντική συμπεριφορά του ανθρώπου με τον οποίο είμαστε ζευγάρι.

Μπορείς να ξεπεράσεις τη ζήλια για την πρώην; Πως θα νιώσεις καλύτερα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...