Αργύρης Δεμερτζής: Ο ελληνικός ήλιος στο στόχαστρο των Γερμανών

Άμεσα ανταποκρίνεται η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση Σόιμπλε, να εξάγει η Ελλάδα τον ήλιο της. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ε. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή και τη γερμανική πρόταση για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ιδίως σε φωτοβολταϊκά συστήματα, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές σε διμερές επίπεδο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου: «Όσο υπάρχει αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα αναδεικνύεται ένας πολύ σημαντικός κόμβος γι? αυτές τις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ».

Η πρόταση που διατύπωσε προσφάτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αφορά στην άμεση δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτύξει μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να διοχετεύει καθαρή ενέργεια στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο, κυρίως στις Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλων προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κινείται σ? αυτό το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, σχετίζεται αφενός μεν με την απόφαση σταδιακής απεμπλοκής της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια σε βάθος δεκαετίας, αφετέρου δε με το γεγονός ότι η Γερμανία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του κόσμου, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσδοκώντας οφέλη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της.

Μάχη «σώμα με σώμα» για το πάρκο-μαμούθ στο νομό Κοζάνης

Προκρίθηκαν οι 15 από τις 21 κοινοπραξίες, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού εταίρου του ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, για την κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος περίπου 200MW στο νομό Κοζάνης, την κατασκευή και λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και την από κοινού ανάπτυξη και άλλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή.

Στον διαγωνισμό, που αφορά ενεργειακές επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ συμμετέχουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παίκτες του πλανήτη στην παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων. ¨Όλα δείχνουν ότι στην τελική ευθεία, δηλαδή στη δεύτερη φάση, τις επόμενες εβδομάδες όπου θα γίνει πρόσκληση για την υποβολή ολοκληρωμένων προσφορών προκειμένου να επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος, θα δώσουν μάχη σώμα με σώμα Γερμανοί,

Αμερικανοί και Ασιάτες μαζί με τους μεγάλους παίκτες της εγχώριας αγοράς ενέργειας, που συμμετέχουν αυτόνομα ή μαζί με ξένους στον διαγωνισμό. Το έργο που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.200 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στη θέση των παλαιών και εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων της περιοχής. Τον διαγωνισμό έχει προκηρύξει ο όμιλος ΔΕΗ ΑΕ μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

Το έργο της Κοζάνης προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έχει εξασφαλισμένες αποδόσεις για μία εικοσαετία, ενώ η ΔΕΗ και ο στρατηγικός εταίρος της θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους αργότερα και σε άλλα έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας.


Οι υποψηφιότητες

Από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες, που παραμένουν στον στίβο της αναμέτρησης θεωρείται αυτή της αμερικανικής SunEdison. Είναι η εταιρεία που είχε ζητήσει πέρυσι από τη ΔΕΗ συνεργασία για το συγκεκριμένο έργο στην Κοζάνη, προκαλώντας αντιδράσεις για το ενδεχόμενο απευθείας ανάθεσης, έως ότου αποφασίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία. Ισχυρή υποψηφιότητα στον διαγωνισμό της ΔΕΗ θεωρείται επίσης η γερμανική Siemens, ενώ υπάρχουν και άλλες γερμανικές συμμετοχές όπως των WurthSolarGmbHCo, CentrothermPhotovoltaicsAG.

Αξιοσημείωτες είναι ακόμη οι συμμετοχές της Κοινοπραξίας Μακεδονική Φωτοβολταϊκή, με τους ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Damco, της ιαπωνικής Toshiba, της SPWRSolarEnergeiakiHellas η οποία είναι θυγατρική της SunPower μαζί με τη ΜΕΤΚΑ, της J&Ρ AVAX μαζί με ιταλική και γερμανική εταιρεία. Δυναμική εμφάνιση κάνουν και πολλές κινεζικές εταιρείες, οι οποίες συγκαταλέγονται στους μεγάλους παίκτες των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως.

Μισό δισ. ευρώ για 4 ελληνικά γεωθερμικά πεδία

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για τη μίσθωση τεσσάρων πεδίων γεωθερμίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος). Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να οριστεί εγκατεστημένος ανάδοχος, ο οποίος θα υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις στη γεωθερμία, δηλαδή στην παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τη γη άνω του μισού δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες για γεωλογικές, γεωφυσικές έρευνες και εκτεταμένες γεωτρήσεις, που θα γίνουν στα τέσσερα γεωθερμικά πεδία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ. Εάν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε βάθος έως και 2.000 μέτρων εντοπιστούν, όπως αναμένεται, υγρά με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου, που ευνοούν την ηλεκτροπαραγωγή, τότε θα ακολουθήσουν νέες επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Πόλεμος ενστάσεων

Ο διεθνής διαγωνισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο κρίσιμο στάδιο εκδίκασης των ενστάσεων από αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να αναδειχτεί ο τελικός νικητής. Οι πληροφορίες της «Ι» αναφέρουν ότι μεταξύ των έξι κοινοπραξιών, που υπέβαλαν συνολικά 18 προσφορές για την έρευνα και αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού στις τέσσερις περιοχές της χώρας, προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ελληνικών συμφερόντων κοινοπραξία ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, των ομίλων Γερασίμου – Περιστέρη.

Εναντίον της πλειοδότριας κοινοπραξίας του διαγωνισμού υπέβαλαν ενστάσεις δύο τουλάχιστον αντίπαλες κοινοπραξίες, η ιταλική ENELSA και η καναδικών συμφερόντων HellenicGeothermalHoldingsCorp. Στον διαγωνισμό πήραν επίσης μέρος η ισραηλινοαμερικανική ORMATInt, καθώς και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και η Ενεργειακή Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός και τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούν στο εύρος των ερευνών και των μεθόδων, που θα ακολουθηθούν για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη άμεσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, που καλύπτει ποσοστό 5% της συνολικής προσφοράς.

Οι τέσσερις περιοχές του διαγωνισμού έχουν επιλεγεί με βάση τις μελέτες του ΙΓΜΕ, και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι διαθέτουν πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό. Η επιτυχής εξέλιξη του διαγωνισμού για τα γεωθερμικά πεδία δικαιώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Γιάννη Μανιάτη και Τίνα Μπιρμπίλη, που είχαν τη σχετική πρωτοβουλία, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο και όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός οδηγείται σε αποτέλεσμα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται αρμοδίως πως «αυτή τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων». Νέος διαγωνισμός Με πρωτοβουλίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη δίνεται νέα ώθηση στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με δύο νέες δραστηριότητες:

Πρώτον, προκηρύσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος νέος διαγωνισμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη γη. Οι περιοχές που με βάση τις μελέτες του ΙΓΜΕ διαθέτουν πλούσια γεωθερμικά πεδία και θα περιληφθούν στο νέο διαγωνισμό, είναι: Σπερχειού στο νομό Φθιώτιδας, Σουσακίου Κορινθίας, περιοχές των νομών Σερρών και Καβάλας και η νήσος Γυαλί, πλησίον της Νισύρου.

Δεύτερον, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών γεωθερμίας, κυρίως χαμηλής και μέσης ενθαλπίας, έτσι ώστε οι αποκεντρωμένες περιφερειακές διοικήσεις και οι περιφέρειες της χώρας, να μπορούν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά, να περάσουν σε χρήση της γεωθερμίας για αγροτικές, τουριστικές και άλλες εφαρμογές και να ξεμπλοκαριστούν μικρές και μεσαίες επενδύσεις.

Η ενέργεια της γης

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική ενέργεια της γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Η μετάδοση θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους: α) με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια. β) με ρεύματα μεταφοράς που περιορίζονται όμως στις ζώνες κοντά στα σύνορα των λιθοσφαιρικών πλακών, λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων.

Πρακτικά είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Ανάλογα με το θερμοκρασιακό της επίπεδο μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις. Η πρώτη βιομηχανική εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας έγινε στο Λαρντερέλο της Ιταλίας, όπου από τα μέσα του προπερασμένου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ο φυσικός ατμός για να εξατμίσει τα νερά που περιείχαν βορικό οξύ αλλά και να θερμάνει διάφορα κτίρια. Το 1904 έγινε στο ίδιο μέρος η πρώτη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη γεωθερμία (σήμερα παράγονται εκεί 2,5 δισ. kWh/yr). Ευρύτατα αξιοποιείται η γεωθερμική ενέργεια από την Ισλανδία: καλύπτεται πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.

(ΙΣΟΤΙΜΙΑ, 16/7/2011)

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...