Πώς να ζητήσεις αύξηση και να την πάρεις!

na-zitiseis-afksisi
Ζηλεύεις τη μισθοδοσία των συναδέλφων σου; Χαμογέλα. Ορίστε τέσσερις τρόποι για να ζητήσεις αύξηση και να σου πουν… ναι!

Μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε στη Μαδρίτη, βρήκε ότι το κλειδί της εργασιακής ευημερίας δε βρίσκεται τόσο στο πόσα κερδίζει κανείς, αλλά στο πόσα κερδίζει συγκριτικά με τους άλλους εργαζόμενους. Με λίγα λόγια, αν βγάζεις λιγότερα από τους συναδέλφους σου έχεις περισσότερες πιθανότητες να είσαι μονίμως κακόκεφη στο γραφείο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ένας εργαζόμενος ανακαλύπτει μια μισθολογική αδικία τείνει να δουλεύει πιο σκληρά. «Αυτό οφείλεται στην αντίληψη ότι αφού οι άλλοι βγάζουν περισσότερα χρήματα από μένα, αν δουλέψω σκληρά θα καταλήξω να κερδίσω κι εγώ το ίδιο ποσό», λέει ο Eduardo Pérez Asenjo, συντάκτης της μελέτης και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο UC3M της Μαδρίτης. Ως συνέπεια, αυτή η τακτική οδηγεί σε ένα βαθύτερο αίσθημα πικρίας εξαιτίας του μειωμένου μισθού και… της σκληρής προσπάθειας.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κερδίσεις περισσότερα χρήματα.

Μάθε πώς να ζητήσεις αύξηση και θα σου πουν «ναι» με τέσσερα απλά βήματα.

  • 1. Διάλεξε έναν αριθμό, αλλά όχι στην τύχη.

Αν πας να ζητήσεις αύξηση και να διπλασιάσεις το μισθό σου θα σε περάσουν για τρελή. Αν ζητήσεις λίγα θα χάσεις ένα πιθανό εισόδημα. Το κλειδί βρίσκεται στη χρυσή τομή. «Πολλοί εργαζόμενοι ζητούν αύξηση με βάση αυτά που θα ήθελαν να κερδίζουν ή μια γενική αίσθηση ότι πρέπει να πληρώνονται περισσότερα», λέει η Alison Green, συγγραφέας του δημοφιλούς blog  Ask a Manager. «Κάνε μια έρευνα στην εργασιακή νομοθεσία του κλάδου σου, στην περιοχή σου, και δες ποιοι είναι οι μισθοί με βάση αυτές τις παραμέτρους».

Συμβουλή: Μην χρησιμοποιείς ιστοσελίδες μισθοδοσίας σαν σημείο αναφοράς. Σύμφωνα με την Green, η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι ζητώντας τη γνώμη των εργαζομένων στον τομέα σου. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν να απαντήσουν σχετικά με το πόσα χρήματα βγάζουν. «Παρόλα αυτά, μπορείς να αναφέρεις κάποια ποσά και να παρατηρήσεις την αντίδρασή τους», λέει η Green. «Θεωρούν το ποσό που ανέφερες σωστό ή μήπως πολύ υψηλό/χαμηλό;». Βάσισε τις ερωτήσεις σου πάνω στις πληροφορίες που συγκέντρωσες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...