Μόλις χωρίσατε; Ένας οδηγός επιβίωσης χρειάζεται!

molis-xorisate

Ίσως χωρίσατε γιατί το ήθελε εκείνος. Ίσως το συζητήσατε και καταλήξατε από κοινού ότι δεν πάει άλλο. Μπορεί να ήταν δική σου απόφαση. Όπως κι αν έχει οι χωρισμοί είναι πάντα …ζόρι. Για να το περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται θα σου δώσω δύο βασικές συμβουλές. Τα υπόλοιπα είναι απλά ιδέες και προτάσεις με σκοπό να σε κάνουν να σκεφτείς και να βρεις τους δικούς σου τρόπους αντιμετώπισης (αυτοσχεδίασε όσο μπορείς) και να αποφασίσεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου.

Οι δύο βασικές συμβουλές

1) Διατήρησε το μέτρο.

Είναι το παλαιό γνωστό απόφθεγμα: «Παν μέτρον άριστον». Ακολούθησέ το και μετά το χωρισμό. Μην το παρακάνεις και μη φτάνεις στα άκρα! Αυτό ισχύει πάντα και για τα πάντα. Από το πόσο με τα μούτρα θα πέσεις στη δουλειά ή στη γυμναστική μέχρι το για πόσο θα είσαι στα πατώματα και το πόσα μηνύματα θα του στείλεις!

2) Δώσε στον εαυτό σου χρόνο.

Το να ξεπεράσεις ένα χωρισμό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές!). Μόλις χωρίσατε χρειάζεται να περάσεις μια διαδικασία πένθους και, όπως είχε σοφά πει και η Elisabeth Kübler-Ross το 1969, υπάρχουν τα εξής στάδια από τα οποία θα περάσεις:
Άρνηση και απομόνωση: Δε θες να βλέπεις και να μιλάς με κανέναν. Κλείνεσαι στον εαυτό σου (και στο σπίτι) και κάπου μέσα σου πιστεύεις ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος.
Θυμός: Τον βρίζεις, θυμάσαι ότι αρνητικό έχει συμβεί στη σχέση σας από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Ίσως θυμώνεις και με τον εαυτό σου που κάθεσαι και στεναχωριέσαι για το ..γουρούνι.
Διαπραγμάτευση: Σκέφτεσαι ότι ίσως βιαστήκατε να χωρίσετε. Επιδιώκεις να τον δεις και αφήνεις να εννοηθεί ότι έχεις ακόμα την πόρτα ανοιχτή. Μπορεί να γίνεις και εντελώς ξεκάθαρη και να ακούσει από τα χειλάκια σου το: «Ας τα ξαναβρούμε και δε θα ξαναγκρινιάξω».
Θλίψη:  Εδώ σιγά σιγά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι μάλλον αυτό είναι το τέλος. Δεν είσαι πια θυμωμένη, είσαι στεναχωρημένη.
Αποδοχή: Το ξέρεις πια ότι έχει τελειώσει. Τώρα είσαι πλέον έτοιμη να πας παρακάτω.

Η θεωρία είναι πάντα πιο εύκολη από την πράξη και αυτό ισχύει και για το χωρισμό. Είναι εύκολο να περιγράφω τη συναισθηματική πορεία σου μέσα στα παραπάνω στάδια, αλλά ας μη γελιόμαστε, η όλη διαδικασία μπορεί να μην είναι και πολύ εύκολη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...