Ναι ή όχι στις υπερωρίες στη δουλειά;

yperwries
Νομίζεις ότι οι υπερωρίες βελτιώνουν την εικόνα σου απέναντι στην επιχείρηση; Αγχώνεσαι κάθε φορά που είσαι η πρώτη που αποχωρείς από τη δουλειά; Ή μήπως οι υπερωρίες σου είναι αναγκαίο κακό, αφού τις περισσότερες μέρες δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου μέσα στο ωράριο σου; Γίνε σοφότερη στο θέμα υπερωρίες με τη βοήθεια της Jennifer Becker, ειδικού σε θέματα καριέρας.

– Μην κάνεις υπερωρίες μόνη σου περιμένοντας αναγνώριση.

Μην περιμένεις να ακούσεις συγχαρητήρια για τις υπερωρίες σου και να σε στείλουν σπίτι να ξεκουραστείς, γιατί δεν πρόκειται να συμβεί. «Είναι σημαντικό να αναλάβεις εσύ την ευθύνη για το χρόνο σου» λέει η Jennifer Becker και επισημαίνει ότι «αν πρέπει να παραμένεις περισσότερο για να προλαβαίνεις τις δουλειές σου αυτό σημαίνει ότι ίσως κάτι κάνεις λάθος μέσα στην ημέρα σου. Κατά μέσον όρο, περνάμε μιάμιση ώρα σερφάροντας στο Διαδίκτυο και κουτσομπολεύοντας. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτόν το χρόνο για να προλάβεις τις διορίες που σε κυνηγούν». 

– Δείξε σεβασμό στον εαυτό σου.

Εάν αλλάξεις αυθαίρετα το καθιερωμένο σου πρόγραμμα, ίσως νιώσεις ενοχές, γι’ αυτό καλύτερα να μιλήσεις στον εργοδότη σου για τις προσδοκίες που έχει από σένα, σε λογικό πλαίσιο. Εάν χρειάζεσαι επιπλέον κίνητρο, πρόσθεσε τις ώρες που έχεις δουλέψει και δεν έχεις πληρωθεί και ρώτα τον εαυτό σου αν είναι διατεθειμένος να δουλεύει δωρεάν.

– Μην κρίνεις ίνα μην κριθείς.

Αν και κατά καιρούς όλοι έχει χρειαστεί να κάνουμε υπερωρίες, αν κάθεσαι αργά κάθε βράδυ, θα έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα σου. «Εάν εργάζεσαι πάντα έως αργά, ίσως δώσεις την εντύπωση πως είσαι αναποτελεσματική» εξηγεί η Jennifer Becker. Προσπάθησε να φεύγεις στην ώρα σου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και μπορεί πραγματικά να έχει θετικά αποτελέσματα στην εικόνα σου. 

– Δούναι και λαβείν.

Μήπως οι υπερωρίες έχουν εξελιχτεί σε ανταγωνιστικό «σπορ» ανάμεσα σε σένα και τους συναδέλφους σου; Παρότρυνε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου να αποχωρούν στην ώρα τους. Εάν κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση και τους πείσεις όλους να φεύγουν κανονικά, κάποια στιγμή θα σε ευχαριστήσουν.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...