Μπορώ να ζητήσω αύξηση σε περίοδο κρίσης;

afksisi-se-periodo-krisis
Ναι, οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην πληρώνεσαι σωστά ή τουλάχιστον δίκαια. Αντί να σε βασανίζει η ερώτηση “αν μπορώ να ζητήσω αύξηση” , πέρνα στη δράση και συγκέντρωσε τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πας διαβασμένη σε μία συζήτηση με το αφεντικό σου.

Πρόσφατη μελέτη του Institute for Women’s Policy Research, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που εργάζονταν σε πλήρες ωράριο το 2012 αμείφθηκαν με το 80,9% της αντίστοιχης εβδομαδιαίας αμοιβής των ανδρών, σημειώνοντας πτώση από το 82,2% του 2011. Όσον αφορά στην ετήσια αμοιβή τους, η απόκλιση ήταν ακόμη πιο μεγάλη, με τις γυναίκες να κερδίζουν μόνο το 77% της αμοιβής των ανδρών, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω σε σχέση με το 2011. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 οι αμερικανίδες πληρώθηκαν κατά μέσο όρο 691 δολάρια την εβδομάδα (λιγότερο από το 2011), ενώ οι αμερικανοί έβγαλαν περίπου 854 δολάρια, με μικρή αύξηση από το 2011.
Εν μέρει, η απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν διαπραγματεύονται όσο οι άνδρες, αφού εκφοβίζονται ευκολότερα από τα αφεντικά με δικαιολογίες του τύπου: «Θα σε απολύσουμε αν πεις στους συναδέλφους σου πόσα χρήματα βγάζεις», ή «Μπορούμε να δώσουμε μόνο τη νόμιμη αύξηση που προβλέπει το κράτος». Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δηλώσεις, όπως και άλλες που μπορεί να κάνει το αφεντικό σου για να μην σου δώσει αύξηση, δεν ισχύουν.
Η business coach Lisa Gates, συνιδρύτρια του She Negotiates – μια εταιρεία που παρέχει διαπραγματευτική εκπαίδευση στις γυναίκες – αναλύει κάποιες από τις πιο κοινές αναλήθειες που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να αποφύγουν την αύξηση και προτείνει έξυπνους τρόπους για να τις… αποκρούσεις.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Ο προϋπολογισμός μας φέτος δεν επιτρέπει αυξήσεις».
Καταρχήν, κάνε μια έρευνα για τα έσοδα/έξοδα του εργοδότη σου. Αν δουλεύεις σε μια ιδιωτική εταιρεία, ψάξε στην ιστοσελίδα τους για την ετήσια αναφορά. Αν ανακαλύψεις ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί, «Πες στο αφεντικό σου ότι γνωρίζεις πως η εταιρεία παρουσιάζει αύξηση εσόδων Χ% σε σχέση με πέρσι κι εξήγησε ποια ήταν η συμβολή σου σε αυτή», λέει η Gates. Μια άλλη συμβουλή: Αν η εταιρεία σου διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα μπόνους, μπορείς να συζητήσεις με το αφεντικό σου για εναλλακτικές πηγές χρημάτων. Από την άλλη, αν η δουλειά σου αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και μια αύξηση ακούγεται σαν ανέκδοτο, ζήτησε άλλα κίνητρα, όπως πχ. διακοπές, δουλειά από το σπίτι μια μέρα την εβδομάδα, καλύτερο γραφείο ή κάποιο βοηθό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...