Η ανάπτυξη του εμβρύου το δεύτερο τρίμηνο – μαγικό!

emvrio-deftero-trimino
Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια του δεύτερου τρίμηνου είναι τόσο ραγδαία που η συγκίνησησου γίνεται σχεδόν μέρος της διαδικασίας.Η ανάπτυξη το διάστημα αυτό κορυφώνεται  τη στιγμή που μαθαίνεις το φύλο του μωρού και όταν το αισθάνεσαι πρώτη φορά να κινείται. Διάβασε τί συμβαίνει ακριβώς στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

13η εβδομάδα κύησης: Σχηματισμός ούρων

Στις δεκατρείς εβδομάδες κύησης, ή 11 από τη σύλληψη, το έντερο του μωρού έχει επιστρέψει στην κοιλιά από τον ομφάλιο λώρο όπου μεγάλωνε τις προηγούμενες εβδομάδες. Επίσης τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται τα ούρα που διοχετεύονται έπειτα στο αμνιακό υγρό.

Επιπλέον, αναπτύσσεται ιστός που θα μετατραπεί αργότερα σε οστά γύρω από το κεφάλι και στα πάνω/κάτω άκρα του.

14η εβδομάδα κύησης: Το φύλο του μωρού

Την δέκατη τέταρτη εβδομάδα κύησης (12η από τη σύλληψη), τα χέρια του εμβρύου έχουν σχεδόν φτάσει το οριστικό μήκος που θα έχουν τη μέρα της γέννας και ο αυχένας διακρίνεται πια καλύτερα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια σχηματίζουν τον σπλήνα του μωρού.

Αν όχι αυτή την εβδομάδα, σίγουρα τις επόμενες, θα μπορέσεις να μάθεις το φύλο του παιδιού μιας και τα κορίτσια αναπτύσσουν ωοθυλάκια και τ’ αγόρια προστάτη.

Σε αυτή τη φάση, το έμβρυο είναι μακρύ 90 χιλιοστά (από την κορυφή του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα), και ζυγίζει 40 γραμμάρια.

15η εβδομάδα κύησης: Ο σκελετός αναπτύσσει τα οστά

Την δέκατη πέμπτη εβδομάδα κύησης (13η από τη σύλληψη), το μωρό μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Ο σκελετός του αναπτύσσει οστά τα οποία θα είναι ορατά στον υπέρηχο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επιπλέον, αρχίζει να διαγράφεται το τριχωτό της κεφαλής του.

16η εβδομάδα κύησης: Το μωρό αρχίζει να πιπιλίζει

Στις δεκαέξι εβδομάδες κύησης (14 εβδομάδες από τη σύλληψη), τα μάτια του μωρού κοιτάζουν προς τα κάτω και κινούνται αργά. Τα αυτιά κοντεύουν να φτάσουν στην οριστική θέση τους και το μωρό είναι σε θέση να πιπιλίσει με το στόμα του.

Οι κινήσεις του γίνονται πιο συντονισμένες και μπορούν να παρατηρηθούν στον υπέρηχο.

Τώρα, το μωρό σου έχει μήκος 120 χιλιοστά από την κορυφή του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...