Ξέρεις πόσα κιλά πρέπει να πάρεις στην εγκυμοσύνη;

Το πόσα κιλά πρέπει να πάρεις στην εγκυμοσύνη είναι το δεύτερο θέμα που θα σε απασχολήσει κατά τη διάρκεια αυτών των υπέροχων μηνών της ζωής σου (το πρώτο είναι η καλή υγεία του εμβρύου). Το σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να τρως για δύο, άρα καλό είναι να μην πάρεις πάρα πολλά. Ο κύριος λόγος που ο γιατρός θα σε ζυγίζει και θα επιμένει πάρα πολύ για να μην πάρεις πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη δεν είναι για να μη χαλάσει το σώμα σου. Η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη δική σου υγεία, αλλά και την υγεία του αγέννητου μωρού σου.

Υπάρχει «φυσιολογική» αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη;

Το πόσα κιλά πρέπει να πάρεις στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από το σωματότυπο και το αρχικά κιλά σου. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η γυναίκα που ξεκινάει την εγκυμοσύνη έχοντας χαμηλό βάρος πρέπει να πάρει από 12,5-18 κιλά, όταν είναι μέσου βάρους από 11,5-16 κιλά, ενώ όταν ξεκινά υπέρβαρη δεν πρέπει να πάρει περισσότερα από 7-11,5 κιλά. Βέβαια, ο γυναικολόγος σου είναι εκείνος που θα σου δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές ανάλογα, όχι μόνο με το βάρος σου στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης, αλλά και με ορισμένους άλλους παράγοντες που θα εκτιμήσει εκείνος.

«Μπορώ να τρώω για δύο;»

Οι επιπλέον θερμίδες που χρειάζεσαι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι από 250 μέχρι 300 τη μέρα. Για να τις πάρεις αρκεί ένα μεγάλο φρούτο και ένα γιαούρτι, ένα ποτήρι γάλα και μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι, 2 φέτες πολύσπορο ψωμί με σαλάτα! Αυτό μάλλον απαντά στην ερώτησή σου…

Πώς προχωράει η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Συνήθως στο πρώτο τρίμηνο, ανάλογα με το αν έχεις ενοχλήσεις, ναυτίες, εμετούς μπορεί να χάσεις 1 με 2 κιλά. Αν δεν έχεις καθόλου ενοχλήσεις μπορεί να πάρεις αυτά τα κιλά. Από το δεύτερο τρίμηνο και σε όλη τη συνέχεια της εγκυμοσύνης ο μέσος φυσιολογικός ρυθμός αύξησης του βάρους είναι γύρω στα 300-500 γραμ. την εβδομάδα και περίπου 200 γραμ. παραπάνω αν περιμένεις δίδυμα.

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το μωρό;

Το πόσα κιλά θα πάρεις στην εγκυμοσύνη επηρεάζει και εσένα και το μωρό. Η έγκυος που θα πάρει περισσότερα κιλά απ’ όσα χρειάζεται επιβαρύνει τη μέση, την πλάτη και τα πόδια της, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει φλεβίτιδα, υπέρταση και διαβήτη της κύησης. Το μωρό, με τη σειρά του, μπορεί να γεννηθεί υπέρβαρο και αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει διαβήτη. Επιπλέον, όταν έχουμε μεγάλη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη είναι περισσότερες οι πιθανότητες επιπλοκών στη διάρκεια του τοκετού και τοκετός με καισαρική.

 

Πως κατανέμονται τα κιλά που παίρνεις στην εγκυμοσύνη:

Έμβρυο 3.400 γραμ.
Πλακούντας 650 γραμ.
Αμνιακό υγρό 800 γραμ.
Μήτρα 950 γραμ.
Αίμα και υγρά 2.800 γραμ.
Μαστοί 700 γραμ.
Αποθέματα λίπους για το θηλασμό 3.500 γραμ.
Σύνολο   12.800 γραμ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...