Ο σκύλος σου είναι ένας χαριτωμένος χοντρούλης;

skylos-paxos
Ο σκύλος δεν μπορεί να ελέγξει το βάρος του, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνα τα παραπανίσια κιλά στην περιοχή της κοιλιάς του είναι δικό σου φταίξιμο. Ξέρεις άραγε ποιο είναι το σωστό βάρος για το σκύλο σου; Αν δεν είσαι σίγουρη, διάβασε παρακάτω.

Παρατήρησέ τον

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαπιστώσεις αν ο σκύλος σου είναι υπέρβαρος είναι να τον παρατηρήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλευρά του δεν θα πρέπει να είναι εμφανή, αλλά θα πρέπει να ξεχωρίζουν από τη γραμμή των γοφών. Δεν πρέπει να έχει δίπλες στην κοιλιά ή πολύ περίσσιο δέρμα ή λίπος στο πρόσωπό του. Αν ο κορμός του σκύλου είναι μονοκόμματος από το κεφάλι μέχρι την ουρά, τότε πιθανόν να είναι ελαφρώς υπέρβαρος.

Αφού τον παρατηρήσεις, ψηλάφισέ τον για να σιγουρευτείς. Παρότι τα πλευρά δεν πρέπει να εξέχουν, θα πρέπει να μπορείς να τα νιώσεις με ένα απαλό άγγιγμα. Ψηλαφίζοντας ολόκληρο τον σκελετό, θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τη δομή του.

Μάθε τη ράτσα του

Ένας άλλος τρόπος για να μάθεις αν το βάρος του σκύλου είναι υγιές, είναι να ενημερωθείς για τη ράτσα του. Αν ο σκύλος σου είναι πρόσμειξη ή δεν έχεις ιδέα σε ποιά ράτσα ανήκει, ζήτησε από τον κτηνίατρο να σου πει ώστε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για τα χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής. Μερικά σκυλιά εκτρέφονται για να είναι αδύνατα και σχεδόν κοκαλιάρικα, όπως τα γκρέιχαουντ (greyhound) ή τα γουίπετ (whippet).  Ακόμα και σε κανονικό βάρος φαίνονται τα πλευρά τους και τα παραπανίσια κιλά μπορούν να βλάψουν τον ελαφρύ σκελετό τους. Αντίθετα, ράτσες όπως τα σαρπέι (shar pei) έχουν περίσσιο δέρμα και δίπλες σε όλο τους το σώμα χωρίς να σημαίνει ότι είναι υπέρβαρα. Άλλα σκυλιά,  πάλι, είναι πιο μυώδη με αποτέλεσμα η ζυγαριά να δείχνει περισσότερα κιλά χωρίς να είναι υπέρβαρα. Κάθε ράτσα έχει τον δικό της μέσο όρο βάρους και ακόμα και αν ο σκύλος σου βρίσκεται χαμηλότερα ή υψηλότερα στην κλίμακα, θα πρέπει πάντα να είναι στα πλαίσια του μέσου όρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...