Προστάτευσε τη γάτα σου από τους κινδύνους του σπιτιού

prostatepse-ti-gata-apo-kindynous
Μια γάτα ομορφαίνει το σπίτι και κυριως είναι τέλεια παρέα.Ξέρεις όμως πόσοι κίνδυνοι παραμονεύουν πίσω από την πόρτα; Βεβαιώσου ότι το σπίτι σου είναι ασφαλές για τη μικρή σου φίλη. 

Δηλητηριώδη φυτά

Τα φυτά διακοσμούν το σπίτι αλλά μπορούν να βλάψουν τη γάτα σου. Κάποια επικίνδυνα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο αγγλικός κισσός, το ροδόδεντρο, το φιλόδεντρο και η ποϊνσέττια. Οι σπόροι, το φύλλωμα, τα μπουμπούκια και οι ανθοί τους προκαλούν στις γάτες προβλήματα υγείας άρα είναι καλύτερο να τα κρατάς μακριά τους αν γίνεται. Τσέκαρε τη λίστα με τα εν δυνάμει επικίνδυνα φυτά για κατοικίδια για να μάθεις αν τα δικά σου φυτά είναι ασφαλή.

Παιχνίδια

Σε όλους αρέσει να γεμίζουν το καλάθι στο pet shop με παιχνίδια για γάτες, αλλά είναι ασφαλή; Πρόσεξε τα παιχνίδια που διαθέτουν όχι τόσο σφιχτά αξεσουάρ όπως καμπανάκια, φτερά, τριχωτά μπαλάκια ή κουμπιά γιατί η γάτα σου μπορεί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί. Τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο έχουν σίγουρη επιτυχία, αν και οι γάτες συχνά τα μασάνε για να φτάσουν στον εσωτερικό τους μηχανισμό, το οποίο κρύβει τον κίνδυνο ασφυξίας. Οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η γάτα σου για να παίξει πρέπει να περνάει από έλεγχο ασφαλείας πριν τη χρήση.

Επίσης, αν είναι δυνατό, εμπόδισε στη γάτα σου την πρόσβαση στους χώρους όπου τα παιδιά παίζουν με μικρά παιχνίδια και σιγουρέψου ότι τα μικρά κομμάτια δεν μένουν στο πάτωμα.

Λαστιχάκια, κουβάρια και κλωστές

Το κουβάρι είναι το κλασσικό αγαπημένο παιχνίδι της γάτας, πρόσεξε όμως μην το καταπιεί. Κλωστές, μαλλί, λαστιχάκια ή χαλαρές ίνες αποτελούν για τη γάτα μεγάλο πειρασμό και η κατάποσή τους μπορεί να επιφέρει γαστρεντερικά προβλήματα. Ορισμένες φορές, οι κλωστές που καταπίνει περνάνε μέσα της χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να γίνουν αιτία  μόλυνσης ή βλάβης στους ιστούς. Επιτήρησε πάντα τη γατούλα σου όταν παίζει με κουβάρια και αποθήκευσέ τα μακριά αφού τελειώσει το παιχνίδι.

Ανοιχτά  ντουλάπιαntoulapia-gata

Θυμάσαι εκείνες τις παιδικές ασφάλειες ντουλαπιών που κρατούσαν το μωρό σου ασφαλές; Είναι ιδανικά και για την ασφάλεια της γάτας σου. Τα ντουλάπια κάτω από τον νεροχύτη όπου αποθηκεύεις τα καθαριστικά προϊόντα είναι καλύτερο να παραμένουν κλειδωμένα και ασφαλή για τις περίεργες γάτες. Τα ντουλαπάκια με τα φάρμακα είναι επίσης δελεαστικά για ένα γατάκι που θέλει να εξερευνήσει, οπότε βεβαιώσου ότι το έχεις κλείσει καλά. Στις γάτες αρέσει επίσης να μασουλάνε κρέμες και λοσιόν σε σωληνάρια, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Αναλώσιμα και χαρτικά είδη

Έλεγξε το γραφείο σου και τον χώρο εργασίας σου για οτιδήποτε θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της γάτας σου. Μικρά αντικείμενα γραφείου όπως γόμες, συνδετήρες, πλαστικά συρματάκια και πινέζες  αποτελούν διασκεδαστικά παιχνίδια αλλά η κατάποσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εφόσον η γάτα σου μπορεί να πηδήξει με ευκολία πάνω στο γραφείο, βεβαιώσου ότι παρόμοια αντικείμενα είναι αποθηκευμένα στο συρτάρι  ή σε κάποιο κουτί με καπάκι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...