Χοληστερίνη: όσο περισσότερα ξέρεις τόσο καλύτερα

xamilose-ti-xolisterini

Οι επιθυμητές τιμές για τη χοληστερίνη

Οι επιθυμητές τιμές της χοληστερίνης δεν είναι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Διαφέρουν ανάλογα και με τους παράγοντες κινδύνου στους οποίους εκτίθεται. Ειδικότερα παίζουν ρόλο η υπέρταση, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, το κάπνισμα και οι αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια.

Ωστόσο, για το γενικό πληθυσμό ισχύουν οι παρακάτω τιμές:

Επιθυμητά επίπεδα χοληστερίνης

Ολική χοληστερίνης LDL-χοληστερίνης HDL-χοληστερίνη
<200 Επιθυμητή <100 Ιδανική <40 Χαμηλή
200-239 Οριακά υψηλή 100-129 Σχεδόν φυσιολογική >=60¤ Υψηλή
>= 240 Υψηλή 130-159 Οριακά υψηλή
160-189 Υψηλή
>=190 Πολύ υψηλή

 

Οποιοσδήποτε έχει περάσει την ηλικία των 20 ετών, θα πρέπει να μετράει τα επίπεδα της χοληστερίνης τουλάχιστον μια φορά κάθε πέντε χρόνια.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει δύο ειδών εξετάσεις χοληστερίνης: νηστείας και μη νηστείας. Η πρώτη κατηγορία, που ονομάζεται λιπιδικό προφίλ ή ανάλυση λιποπρωτεΐνης, μετράει τις τιμές της LDL και HDL, τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η δεύτερη κατηγορία εξετάζει την ολική χοληστερόλη και την HDL.

Ενδέχεται ο γιατρός να ζητήσει πρώτα την εξέταση χοληστερίνης με απουσία νηστείας κι έπειτα, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να παραπέμψει σ’ ένα λιπιδικό προφίλ.

Χοληστερίνη και εμμηνόπαυση

Έχει εκτιμηθεί ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης (μιλάμε την περίοδο που σηματοδοτεί τη λήξη της γόνιμης περιόδου κάθε γυναίκας από το διάστημα των 45 έως και 55 χρόνων) ο κίνδυνος για τη γυναίκα να αναπτύξει καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αυξημένος. Οι μελέτες δείχνουν ότι επτά στις δέκα γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν αυξημένη χοληστερίνη, άρα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να… ραγίσει η καρδιά τους. Εάν οδεύεις (προς) ή διανύεις την κρίσιμη ηλικία, επιβάλλεται να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της χοληστερίνης σου. Το ραντεβού με τον καρδιολόγο πρέπει να προγραμματίζεται ανάμεσα στα άλλα του ετήσιου τσεκάπ σου. Η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διατροφή και την άσκηση, είναι επιβεβλημένη. Το ίδιο και ο εργαστηριακός έλεγχος των τιμών της χοληστερίνης σε χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο γιατρός σου.

Δες ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές τα χοληστερίνης και πότε χρειάζεται να πάρεις φάρμακα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...