Βασική συνταγή για μπεσαμέλ
Πολύ δημοφιλής συνταγή, τη χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο, τις πίτες, τις σάλτσες, κ.α. και διατηρείται μέχρι και 3 μέρες στο ψυγείο σκεπασμένη.
Χρόνος προετοιμασίας:12 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:10 λεπτά
Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί):
– 100 γραμμ. βούτυρο
– 100 γραμμ. αλεύρι
– 1 λίτρο γάλα
– μισό κρεμμύδι
– 2 γαρίφαλα
– 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
– αλάτι
– λευκό πιπέρι
Οδηγίες:
- Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Η προσθήκη αυγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μάς δίνει τη σάλτσα μορνέ. Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη.