Το νηστίσιμο κασουλέ (και για χορτοφάγους)

nistisimo-kasoule
Το νηστίσιμο κασουλέ είναι απίστευτα νόστιμο φαγητό. Σερβίρεται ζεστό και γαρνίρεται με κρουτόν και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος μαγειρέματος: 90′

Υλικά (για 6 μερίδες)

5-6 ραπανάκια μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
500 γραμμ. ξερά κρεμμυδάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
500 γραμμ. πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1/2 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. φασκόμηλο
1 1/2 κ.γ. μαντζουράνα ή ρίγανη
1 1/2 κ.γ. θυμάρι
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές (ότι χρώμα θες) σε κομματάκια
1 μεγάλο ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
3 φλιτζ. λαχανίδα (480 γραμμ.), ψιλοκομμένη
6 φλιτζ. μαγειρεμένα άσπρα φασόλια ή μαυρομάτικα
φρέσκο τριμμένο πιπέρι για τη γεύση 

Οδηγίες 

Προθέρμανε το φούρνο στους 180οC.

Βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πρόσθεσε τα ραπανάκια και άφησέ τα για 5 λεπτά. Απομάκρυνέ τα με τρυπητή κουτάλα και βάλε τα στο πλάι, διατηρώντας το νερό στη φωτιά.

Ρίξε τα κρεμμύδια στο νερό που βράζει για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξε τα σε ένα σουρωτήρι και άσε να τρέξει από πάνω κρύο νερό και μετά ψιλόκοψέ τα.

Τοποθέτησε μια κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά.

Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και λιώσε το βούτυρο.

Ρίξε τα κρεμμύδια και το ζωμό λαχανικών και μαγείρεψε χωρίς καπάκι σε μέση προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Πρόσθεσε τις πατάτες κι αλάτι κι άσε να περάσουν 15 λεπτά σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά.

Ρίξε ένα κουταλάκι του γλυκού από το κάθε μυρωδικό, μαζί με το κρασί, τα καρότα, τις πιπεριές, το σέλινο και το σκόρδο. Χαμήλωσε τη φωτιά, κάλυψε και άφησέ το για άλλα 15 λεπτά.

Πρόσθεσε το ζωμό και τη λαχανίδα και άφησέ τα να βράσουν.

Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Άδειασε το φαγητό σε μία γάστρα και πρόσθεσε τα φασόλια και τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Σκεπασέ τη και βάλε τη στο φούρνο για 30 λεπτά. Το νηστίσιμο κασουλέ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 

Θερμίδες (ανά μερίδα): 516 θερμίδες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...