Site icon Loveyou

Μόλις χωρίσατε; Ένας οδηγός επιβίωσης χρειάζεται!

molis-xorisate

Ίσως χωρίσατε γιατί το ήθελε εκείνος. Ίσως το συζητήσατε και καταλήξατε από κοινού ότι δεν πάει άλλο. Μπορεί να ήταν δική σου απόφαση. Όπως κι αν έχει οι χωρισμοί είναι πάντα …ζόρι. Για να το περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται θα σου δώσω δύο βασικές συμβουλές. Τα υπόλοιπα είναι απλά ιδέες και προτάσεις με σκοπό να σε κάνουν να σκεφτείς και να βρεις τους δικούς σου τρόπους αντιμετώπισης (αυτοσχεδίασε όσο μπορείς) και να αποφασίσεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου.

Οι δύο βασικές συμβουλές

1) Διατήρησε το μέτρο.

Είναι το παλαιό γνωστό απόφθεγμα: «Παν μέτρον άριστον». Ακολούθησέ το και μετά το χωρισμό. Μην το παρακάνεις και μη φτάνεις στα άκρα! Αυτό ισχύει πάντα και για τα πάντα. Από το πόσο με τα μούτρα θα πέσεις στη δουλειά ή στη γυμναστική μέχρι το για πόσο θα είσαι στα πατώματα και το πόσα μηνύματα θα του στείλεις!

2) Δώσε στον εαυτό σου χρόνο.

Το να ξεπεράσεις ένα χωρισμό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές!). Μόλις χωρίσατε χρειάζεται να περάσεις μια διαδικασία πένθους και, όπως είχε σοφά πει και η Elisabeth Kübler-Ross το 1969, υπάρχουν τα εξής στάδια από τα οποία θα περάσεις:
Άρνηση και απομόνωση: Δε θες να βλέπεις και να μιλάς με κανέναν. Κλείνεσαι στον εαυτό σου (και στο σπίτι) και κάπου μέσα σου πιστεύεις ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος.
Θυμός: Τον βρίζεις, θυμάσαι ότι αρνητικό έχει συμβεί στη σχέση σας από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Ίσως θυμώνεις και με τον εαυτό σου που κάθεσαι και στεναχωριέσαι για το ..γουρούνι.
Διαπραγμάτευση: Σκέφτεσαι ότι ίσως βιαστήκατε να χωρίσετε. Επιδιώκεις να τον δεις και αφήνεις να εννοηθεί ότι έχεις ακόμα την πόρτα ανοιχτή. Μπορεί να γίνεις και εντελώς ξεκάθαρη και να ακούσει από τα χειλάκια σου το: «Ας τα ξαναβρούμε και δε θα ξαναγκρινιάξω».
Θλίψη:  Εδώ σιγά σιγά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι μάλλον αυτό είναι το τέλος. Δεν είσαι πια θυμωμένη, είσαι στεναχωρημένη.
Αποδοχή: Το ξέρεις πια ότι έχει τελειώσει. Τώρα είσαι πλέον έτοιμη να πας παρακάτω.

Η θεωρία είναι πάντα πιο εύκολη από την πράξη και αυτό ισχύει και για το χωρισμό. Είναι εύκολο να περιγράφω τη συναισθηματική πορεία σου μέσα στα παραπάνω στάδια, αλλά ας μη γελιόμαστε, η όλη διαδικασία μπορεί να μην είναι και πολύ εύκολη.

 

Μόλις χωρίσατε. Εσύ…

Ζεις άλλωστε μια απώλεια. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί και να εκλογικεύσει. Σκέψου τους λόγους που σας οδήγησαν στο χωρισμό. Αναγνώρισε ότι περάσατε κάποιες καλές στιγμές, αλλά αποφασίσατε να μην συνεχίσετε μαζί. Το να σκέφτεσαι μόνο τις όμορφες στιγμές ενέχει και τον κίνδυνο να σου μπουν δεύτερες σκέψεις για την απόφαση σας. Μην μπεις σε αυτό το παιχνίδι δεν θα σε βοηθήσει.

Βοηθάει ιδιαίτερα στο στάδιο του θυμού, αλλά και της θλίψης -μιζέριας! Ρίξτε το στη δουλειά, γίνε δημιουργική, κάνε το σπίτι σου να λάμπει. Αυτό δε σημαίνει να ξημεροβραδιάζεσαι στο γραφείο, απλά προσπάθησε να έχεις μια γεμάτη μέρα. Δουλειά, βόλτες, γυμναστική, ψώνια ότι σε ικανοποιεί. Για το σπίτι μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι «ξεκίνα να καθαρίζεις τα πλακάκια του μπάνιου» – φοβερή θεραπεία! Άσε που δεν τελειώνεις ποτέ! Εάν δεν την παλεύεις στο σπίτι – η απουσία παραείναι – έντονη τότε προσπάθησε να ασχοληθείς με εξωτερικές δραστηριότητες. Ο χωρισμός θα σου έχει αφήσει πολύ ελεύθερο χρόνο και είμαι σίγουρη, όσο ήσουν στη σχέση παραπονιόσουν για πράγματα που δεν προλάβαινες να κάνεις. Να η ευκαιρία σου λοιπόν!

Με πόσες φίλες από τα παλιά, συγγενείς, συναδέλφους όλο κανονίζεις και ποτέ δεν βρίσκεσαι; Ευκαιρία να αυξήσεις την κοινωνικότητα σου και να βγεις από την απομόνωση!

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να πέφτει σιγά σιγά προς το πάτωμα μπορείς α) να μιλήσεις πολλές ώρες στο τηλέφωνο με την κολλητή σου, που μπορείς να της κλαφτείς β) να αφιερωθείς σε ένα βιβλίο (λογοτεχνία, ποίησης, αυτοβοήθειας) ότι σου κάνει κέφι γ) να αρχίσεις να γράφεις ημερολόγιο. Αλήθεια που να είναι εκείνο το ημερολόγιο που είχες μικρή; Ο χωρισμός δημιουργεί κενά, γέμισε τα.

Υπάρχει πάντα η επιλογή να πετάξεις τα ρούχα του στο δρόμο, να του σπάσεις το κινητό ή το laptop, να του χαράξεις το αυτοκίνητο. Ωστόσο, σίγουρα δεν θα νιώσεις καλυτέρα. Θα γεμίσεις τύψεις, ενοχές και σίγουρα αργότερα θα νιώσεις πάρα πολύ άσχημα για τον εαυτό σου. Θυμήσου ότι τα θετικά συναισθήματα δίνουν ενέργεια, ενώ τα αρνητικά σε «αδειάζουν».

 

Είναι δύσκολο το ξέρω, αλλά κρατήσου! Είναι ο πρώτος που θες να μιλήσεις, όταν υπάρχει κάτι για να το μοιραστείς. Πάρε την κολλητή σου, τη μαμά σου ή την αδερφή σου. Σε αυτόν γράψε ένα μήνυμα, αλλά μην το στείλεις! Φυσικά απαγορεύεται αυστηρά και η παρακολούθηση μέσω facebook!

Ή καλύτερα έχε το νου σου. Είναι πολύ εύκολο να «γαντζωθείς» αμέσως από τον επόμενο. Και αφενός δε σου φταίει τίποτα ο άνθρωπος να τον παρατήσεις σύξυλο όταν θα διαπιστώσεις ότι «δεν είσαι έτοιμη» ή θα σε αφήσει αυτός, μιας και οι πιθανότητες να λουστεί το άγχος σου, την ανασφάλεια, το θυμό και τη θλίψη σου είναι πάρα πολλές. Προχώρησε όταν νιώσεις έτοιμη και δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Δοκίμασε λίγο και τη single ζωή, δεν είναι καθόλου άσχημη! 

Είτε πάνω σου, είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά. Βάψε τα μαλλιά σου ή εκείνο τον τοίχο στο σαλόνι ή πήγαινε μια εκδρομή. Μια μικρή αλλαγή θα σε ανανεώσει!

Δεν υπάρχει λόγος να ζεις ανάμεσα σε πράγματα που σου τον θυμίζουν. Πάρτ’ το απόφαση: Ήρθε η ώρα για καινούρια πράγματα! 

Όσο κι αν δεν το πιστεύεις τώρα, μπορεί να χωρίσατε αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου! Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον χωρισμό. Συχνά μια σχέση ή ένα γάμος που έληξε τον βλέπουμε σαν αποτυχία, αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος και κατηγορούμε τον εαυτό μας. Προσπάθησε να δεις όμως και τι καλό σου άφησε αυτή η σχέση. Τι έμαθες για τον εαυτό σου; Από πιθανά λάθη που μπορεί να έκανες; Μπορεί το ότι χωρίσατε να σου πρόσφερε μια καλύτερη εικόνα για το τι είναι σημαντικό για εσένα σε μια σχέση!  Κάθε σχέση είναι μια τάξη στο σχολείο, μάθε λοιπόν το μάθημα που έχει να σου δώσει.

Τέλος, σκέψου: κάθε τέλος έχει μια αρχή. Ξεκίνα λοιπόν να γραφείς το καινούριο σου κεφάλαιο…

 

Exit mobile version