Ναι ή όχι στις χωριστές διακοπές;

χωριστές διακοπέςΣκέψου ότι οι χωριστές διακοπές θα πρέπει να είναι μία θετική εμπειρία και όχι μία – έστω προσωρινή- απόδραση. Μέσα στα πλαίσια μίας υγιούς σχέσης ή γάμου μερικές μέρες απομάκρυνσης που θα δώσουν στους συντρόφους την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα νέο μέρος, να βρεθούν μόνοι με τους φίλους τους ή να απολαύσουν αποκλειστικά την παρέα των παιδιών ή των δικών τους ανθρώπων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν απειλή της σταθερότητας ή της ασφάλειας της σχέσης, ούτε βέβαια να θεωρούνται ευκαιρία για απιστία.

Ισορροπία και επικοινωνία είναι το κλειδί

Το να είναι κάποιος πιστός  και αφοσιωμένος σε μία σχέση ή ένα γάμο δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθεί κάθε μοναχική δραστηριότητα. «Σε μία επιτυχημένη σχέση οι χωριστές διακοπές δεν αποτελούν ποτέ κίνδυνο, αντίθετα δείχνουν ότι ανάμεσα στο ζευγάρι υπάρχουν εμπιστοσύνη, εκτίμηση και κατανόηση των ιδιαίτερων αναγκών του καθενός. Μία σχέση ή ένας γάμος που διατηρείται μόνο όταν δεν υπάρχει κανένας εξωτερικός παράγοντας «κινδύνου» δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχημένος και σπάνια έχει μεγάλη διάρκεια.  Η διατήρηση της προσωπικής ελευθερίας σε μία μακροχρόνια σχέση αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιτυχία της», υπογραμμίζει η ψυχολόγος Ρουθ Πίτερς.

Χωριστές διακοπές για πρώτη φορά; 

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που προέκυψε το σενάριο για χωριστές διακοπές, τότε καλό είναι να σκεφθείτε αυτές τις …λεπτομέρειες, όπως τις επισημαίνει η Ρούθ Πίτερς.

–         Συζητήστε ανοιχτά για το πώς σκέφτεστε το θέμα των χωριστών διακοπών. Νιώθετε να τις χρειάζεστε για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα, για να εκπληρώσετε την επιθυμία σας να κάνετε ένα ταξίδι, γιατί αισθάνεστε ότι μόνο όταν είστε απολύτως μόνος/η μπορείτε να ξεκουραστείτε και το έχετε ανάγκη;  Ακούστε πως νιώθει και τι φοβάται (αν φοβάται κάτι) αυτός που μένει πίσω.

–         Αποκλείστε επιλογές που δημιουργούν δυσαρέσκεια ή αμηχανία σε αυτόν που μένει πίσω. Αν επιλέξεις να πας διακοπές με μία παρέα συμμαθητών στην οποία θα βρίσκεται και ο πρώτος σου έρωτας που μόλις χώρισε, είναι λογικό να «φρικάρει» ο σύντροφός σου. Επίσης, δεσμεύσου στον εαυτό σου ότι θα αποφεύγεις τις κακοτοπιές (π.χ. μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ).

–         Εξασφαλίστε την επικοινωνία. Αν ο ένας από τους δύο συντρόφους φύγει για διακοπές μόνος και επιλέξει να κλείσει το κινητό του για όσες μέρες λείπει, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από αυτόν που θα μείνει πίσω. Συνεννοηθείτε λοιπόν από πριν ότι η επικοινωνία σας θα είναι τακτική (προσοχή όχι καταπιεστική!).

–         Εξασφαλίστε τη φροντίδα των παιδιών. Οι διακοπές του ενός δεν πρέπει να γίνουν η κόλαση του άλλου. Φροντίστε τις ημέρες που θα λείπετε να μη δημιουργηθεί χάος στην οικογένεια.

tip

Μιλήστε για τα οικονομικά!

Συνεννοηθείτε για το κόστος των χωριστών διακοπών. Οι διακοπές του ενός δεν πρέπει να ακυρώνουν τις κοινές διακοπές ή τις διακοπές του άλλου. Αυτό πρέπει να είναι αποδεκτό και από τους δύο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...