Ο παιδίατρος κι εσύ: χτίσε σωστά τη σχέση σας

paidiatros-sxesi
Ο παιδίατρος είναι ο δεύτερος άνθρωπος (ο πρώτος μάλλον θα είναι ο σύντροφός σου) στον κόσμο με τον οποίο θα μοιράζεσαι τους φόβους σου για το αγγελούδι σου. Από τη στιγμή που θα έρθει το μωρό σου στο σπίτι θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια πριν σβήσεις το τηλέφωνο του παιδιάτρου από το κινητό σου. Δες παρακάτω πώς μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον παιδίατρο, ώστε το παιδί σου να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Ποια χαρκατηριστικά κάνουν καλό έναν παιδίατρο

Το κλειδί για να χτίσεις μια καλύτερη σχέση με τον γιατρό του παιδιού σου είναι η ανοιχτή επικοινωνία και οι λογικές προσδοκίες. Τί πρέπει να περιμένεις από έναν γιατρό; Ο παιδίατρος Steven Dowshen, MD επισημαίνει :

  • να σε βοηθά να ελέγχεις την υγεία του παιδιού
  • να σου εξηγεί την πορεία ανάπτυξης και το μεγάλωμα του παιδιού και τί να περιμένεις
  • να κάνει διάγνωση και να θεραπεύει μικρές ή μέτριες παθήσεις
  • να σου ξηγεί κάθε ασθένεια του παιδιού και τη θεραπεία της
  • να σε παραπέμπει και να συνεργάζεται με ειδικούς σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών που χρήζουν ειδικής γνωμάτευσης.

Ο παιδίατρος καλό είναι επίσης να μπορεί να σε βοηθά με άλλα θέματα υγείας του παιδιού σου, όπως η σωματική άσκηση, η διατροφή, τα προβλήματα βάρους, τα προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχολογικά θέματα (θάνατος, χωρισμός, διαζύγιο) και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Πήγαινε προετοιμασμένη στα ραντεβού με τον παιδίατρο

Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις στο ραντεβού προετοιμασμένη με τις λεπτομέρειες. Έτσι, όταν ο παιδίατρος σε ρωτήσει πώς τα πάει το παιδί, θα είσαι έτοιμη να μοιραστείς προβληματισμούς ή να θέσεις ερωτήσεις. Είναι προτιμότερο να είσαι συγκεκριμένη όταν περιγράφεις συμπτώματα, πχ. αν το παιδί έκανε εμετό τρεις φορές χθες τη νύχτα, αν η θερμοκρασία του ήταν 39°C ή αν έχει διάρροια. Αυτά βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει την εικόνα του παιδιού πιο γρήγορα και με περισσότερη ακρίβεια απ’ ότι αν έλεγες απλά «το παιδί μου είναι άρρωστο».

Θυμήσου να σημειώνεις κάπου τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σου πριν το ραντεβού ώστε ν’ αναφέρεις όλα όσα σκεφτόσουν. Και αν ανησυχείς για τα συμπτώματα του παιδιού σου, ανάφερέ τα στον γιατρό ακόμη κι αν δε σε ρωτήσει γι’ αυτά. Πες στον γιατρό ότι προσπάθησες να ανακουφίσεις τα συμπτώματα και πρόσθεσε τί βοήθησε και τί όχι. Όσες περισσότερες πληροφορίες του δώσεις, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να εκτιμήσει την υγεία του παιδιού σου.

Αυτές είναι οι 8 καλύτερες συμβουλές για να έχεις μια καλή σχέση με τον παιδίατρο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...