Ο παιδίατρος κι εσύ: χτίσε σωστά τη σχέση σας

symvoules-paidiatros

8 συμβουλές για να έχεις μια καλύτερη σχέση με το παιδίατρο

1. Να είναι ενήμερηι, αλλά όχι πιεστική. Το ίντερνετ είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο που σε βοηθάει να μαθαίνεις περισσότερα για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σου, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις ν’ αξιολογήσει ο γιατρός κάθε πηγή ή νεότερο στοιχείο που βρίσκεις στο διαδίκτυο ή βλέπεις στην τηλεόραση. Αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο άρθρο που θα ήθελες να κοιτάξει ή να σχολιάσει καλό είναι να του το στείλεις με ταχυδρομείο, email, fax, ή να του το δώσεις αυτοπροσώπως πριν την επίσκεψη στο ιατρείο, αφήνοντάς του αρκετό χρόνο για να το διαβάσει και να κάνει την απαραίτητη έρευνα. Βέβαια, περιόρισε στο ελάχιστο παρόμοια αιτήματα. Αν ψάχνεις πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικά με την υγεία των παιδιών μίλησε με το νοσηλευτικό προσωπικό και ζήτησε ενημερωτικά φυλλάδια. Ρώτησε τον γιατρό να σου συστήσει έγκυρες πηγές απ’ όπου μπορείς ν’ αναζητήσεις ιατρικές πληροφορίες.

2.Εστίασε την προσοχή σου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Απόφυγε περισπασμούς ώστε να είσαι απόλυτα επικεντρωμένη στο ν’ απαντήσεις στις ερωτήσεις του γιατρού. Σβήσε το κινητό σου και άφησε τα υπόλοιπα παιδιά στο σύζυγο, τη μπειμπι-σίτερ  ή σε κάποιον συγγενή, αν γίνεται. Επιπλέον, προσπάθησε να παραμείνεις στα πλαίσια της αιτίας της επίσκεψης, πχ. αν πας στο γιατρό για κάποια ασθένεια, μην αρχίσεις να συζητάς προβλήματα συμπεριφοράς που απαιτούν εις βάθος προσέγγιση. Αντίθετα, προγραμμάτισε μια ξεχωριστή επίσκεψη για να συζητήσεις το πρόβλημα με το ιατρικό προσωπικό ώστε να σου κλείσουν ένα μεγαλύτερο ραντεβού.

3.Τήρησε τους κανόνες. Σεβάσου τον χρόνο του γιατρού με το να φτάσεις στο ραντεβού εγκαίρως ή μερικά λεπτά νωρίτερα. Αν έχεις καθυστερήσει, ενημέρωσε το ιατρείο και προειδοποίησέ τους 24 ώρες πριν για οποιαδήποτε αλλαγή ή ακύρωση. Πολλά ιατρεία είναι γεμάτα αρκετές εβδομάδες πριν, οπότε κανόνισε νωρίς οποιαδήποτε επίσκεψη για θέματα ρουτίνας. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις την πολιτική των χρεώσεων του ιατρείου και τη συμμετοχή του ταμείου σου ή της ασφαλιστικής σου κάλυψης για να διεξαχθεί το ραντεβού πιο ομαλά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...