Ποια είναι η σωστή διατροφή για τη διάρροια;

diatrofi-gia-ti-diarroia
Ακολουθώντας τη σωστή διατροφή για τη διάρροια το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και το παιδί θα επανέλθει στην καθημερινότητά του.

Η διάρροια είναι σύμπτωμα συνήθως κάποιας ίωσης, όπως μιας γαστρεντερίτιδας, μιας τροφικής δηλητηρίασης ή μιας αναστάτωσης του πεπτικού συστήματος, για παράδειγμα από κάποιο φάρμακο ή τροφή που «έπεσε» βαρύ στο στομαχάκι του παιδιού. Καλό είναι να ενημερώσεις τον παιδίατρο για τα συμπτώματα. Ωστόσο, η ειδική διατροφή είναι ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης τους. Η ειδική γαστρεντερολόγος, Lindsey Marcellin, MD, MPH, σου δίνει τις γενικές κατευθύνσεις.

Τα “ναι” στη διατροφή για τη διάρροια
Ρύζι και κατά προτίμηση λαπάς. Η νούμερο ένα τροφή για την αντιμετώπιση της διάρροιας είναι ο γνωστός μας λαπάς (ποια από εμάς δεν τον έχει φάει –στραβομουτσουνιάζοντας ή μη- άπειρες φορές στην παιδική της ηλικία;). Ο λαπάς, με άφθονο στυμμένο λεμόνι, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, ηρεμεί το αναστατωμένο πεπτικό και συμβάλει στη γρηγορότερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Καρότα, βρασμένα ή χυμός. Εκτός από τις βιταμίνες τους, τα καρότα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα που βοηθούν να αναπληρώσει ο οργανισμός τους ηλεκτρολύτες που έχει χάσει.

Μήλο και μπανάνα. Θεωρούνται στυπτικά φρούτα και συμβάλουν στην τόνωση του οργανισμού του παιδιού και την εξομάλυνση της λειτουργίας του πεπτικού. Επιπλέον, η μπανάνα είναι πολύ πλούσια σε μέταλλα τα οποία χάνει ο οργανισμός μέσα από τη διάρροια.

Βραστό μοσχάρι ή κοτόπουλο με ρύζι ή ζυμαρικά και άφθονο λεμόνι, που θα τονώσουν τον οργανισμό του παιδιού.

Ψωμί, φρυγανιές και παξιμάδια – απλά και όχι πολύσπορα ή ολικής άλεσης.

Σημείωσε κι αυτό: Ο οργανισμός του παιδιού είναι… σοφός. Αν το μικρό σου πεινάει και ζητάει φαγητό, μην του το στερείς. Η όρεξή του είναι ο καλύτερος οδηγός για το τι πρέπει να φάει και να πιει για να νιώσει γρήγορα καλύτερα!

SOS: Τα υγρά στη διατροφή για τη διάρροια

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια απλή ή οξεία διάρροια δεν είναι ανησυχητική, η πιο επικίνδυνη συνέπειά της όμως μπορεί να είναι η αφυδάτωση του παιδιού. Γι’ αυτό, περισσότερο από το φαγητό, φρόντισε να παίρνει το μικρό σου πολλά υγρά.

Νερό. Σε μικρές γουλιές, για να μην αναστατώσει το στομάχι του, αλλά να πίνει μερικές γουλιές τουλάχιστον μια φορά κάθε μια δυο ώρες. Καλύτερα, δε, το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένο γιατί τα κρύα υγρά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στην κοιλίτσα.

Μαύρο τσάι, αν του αρέσει, θα του κάνει πολύ καλό. Και αυτό σε μικρές γουλιές.

Αραιωμένο πλήρες γάλα. Αν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα, δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί το παιδί το γάλα του, καλύτερα αραιωμένο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...