Αντιμετώπισε την παιδική παχυσαρκία
Πρόσφερε στο παχύσαρκο παιδί τη στήριξη που έχει ανάγκη
Οι γονείς παίζουν έναν καταλυτικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα παχύσαρκα παιδιά να αισθανθούν ότι τα αγαπάνε και ότι έχουν τον έλεγχο του βάρους τους. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για να στηρίξεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Μη φοβάσαι ν’ αναφέρεις το θέμα της υγείας και της άσκησης, αλλά δείξε ευαισθησία γιατί το παιδί μπορεί να εκλάβει το ενδιαφέρον σου ως προσβολή. Μίλησε με το παιδί ευθέως, ανοιχτά και χωρίς επικρίσεις.
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύπλευρο πρόβλημα. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.
- Δείξε ευαισθησία στις ανάγκες και τα αισθήματα του παιδιού. Η σωματική δραστηριότητα είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του παιδιού, όμως αν το αφήσεις να επιλέξει τις δραστηριότητες με τις οποίες νιώθει άνετα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τις εντάξει στην καθημερινότητά του μακροπρόθεσμα.
- Βρες λόγους για να παινέψεις τις προσπάθειές του. Γιόρτασε τις μικρές βαθμιαίες αλλαγές που κάνει, αλλά μην το επιβραβεύεις με το φαγητό. Διάλεξε άλλους τρόπους για να του πεις μπράβο για όσα καταφέρνει, όπως πχ. έναν αγώνα μπόουλινγκ ή μια βόλτα στο πάρκο.
- Ενθάρρυνε το παιδί να σου μιλήσει για το πώς νιώθει. Βοήθησέ το να βρει τρόπους να διαχειριστεί τα αισθήματά του που δεν περιλαμβάνουν το φαγητό.
- Βοήθησέ το να εστιάσει σε θετικούς στόχους. Για παράδειγμα, πες του πόσο θετικό είναι που δε λαχανιάζει μετά από20 λεπτά στο ποδήλατο ή που καταφέρνει να τελειώσει όλες τις ασκήσεις στην προπόνηση.
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένας αγώνας με καθημερινές αναμετρήσεις… Βγείτε νικητές οικογενειακώς!
Η παιδική παχυσαρκία, όπως και αυτή των ενηλίκων, δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μία φορά και τέλος. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται δια βίου. Δες προληπτικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για να βάλεις ή να διατηρήσεις τα πράγματα στον σωστό δρόμο, είτε το παιδί έχει την τάση να γίνει υπέρβαρο είτε βρίσκεται σ’ ένα υγιές βάρος.
- Δώσε το καλό παράδειγμα. Πρόσθεσε υγιεινές τροφές σε κάθε γεύμα και κάνε τακτική σωματική άσκηση για να διατηρήσεις το βάρος σου. Έτσι, μπορείς να ζητήσεις και από το παιδί σου να κάνει το ίδιο.
- Απόφυγε τους καυγάδες για το φαγητό. Μπορεί να θέσεις άθελά σου τις βάσεις για παρόμοιες φασαρίες παραχωρώντας ή κρύβοντας κάποιες τροφές (πχ. γλυκά). Σαν γενικό κανόνα, θυμήσου να μην χρησιμοποιείς το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία.
- Εστίασε στα θετικά. Ενθάρρυνε έναν υγιή τρόπο ζωής τονίζοντας τα θετικά στοιχεία, όπως πχ. τη χαρά του να παίζεις έξω ή την ποικιλία των φρέσκων φρούτων που μπορείς ν’ απολαύσεις όλο το χρόνο. Δώσε έμφαση στα οφέλη της σωματικής άσκησης παράλληλα με την προσπάθεια της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, εξήγησε στο παιδί ότι η γυμναστική κάνει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους άλλους μυς πιο δυνατούς. Θα δεις ότι καλλιεργώντας την έμφυτη τάση του παιδιού για το τρέξιμο, την εξερεύνηση και την κατανάλωση του φαγητού μόνο όταν πεινάει (και όχι από ανία), θα κατακτήσει ένα υγιές βάρος χωρίς κόπο.
- Δείξε υπομονή. Λάβε υπόψη ότι πολλά υπέρβαρα παιδιά συσσωρεύουν το περιττό πάχος ενώ ψηλώνουν και θυμήσου ότι η υπερβολική προσοχή στις διατροφικές συνήθειες και το βάρος μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο να τρώει ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσει κάποια διατροφική διαταραχή.
- Φρόντισε το δικό σου βάρος. Η παχυσαρκία συχνά αφορά περισσότερα μέλη της οικογένειας. Αν, λοιπόν, χρειάζεται να χάσεις βάρος θα μπορέσεις να δώσεις το απαραίτητο κίνητρο και στο παιδί. Μην περιμένεις από το παιδί να κάνει κάτι που εσύ η ίδια είσαι απρόθυμη να κάνεις.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.