Site icon Loveyou

Αντιμετώπισε την παιδική παχυσαρκία

paidiki-paxysarkia-antimetopisi
Η παιδική παχυραρκία αντιμετωπίζεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αν έχει άλλα θέματα υγείας. Τις περισσότερες φορές απαιτεί αλλαγές στη διατροφή και τα επίπεδα της σωματικής άσκησης.

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας για παιδιά κάτω των 7 ετών

Για τα παιδιά που είναι μικρότερα των 7 ετών και δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας, ο στόχος της θεραπείας είναι κυρίως η διατήρηση του βάρους παρά η απώλεια κιλών. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στο παιδί ν’ αναπτυχθεί σε ύψος χωρίς να πάρει κιλά, κάνοντας έτσι τον ΔΜΣ σε συνάρτηση με την ηλικία να πέσει σε υγιή επίπεδα. Βέβαια, όταν το παιδί είναι παχύσαρκο, η διατήρηση του βάρους στο στάδιο της ανάπτυξης μπορεί ν’ αποδειχτεί εξίσου δύσκολο εγχείρημα με την απώλεια κιλών σε ενήλικα άτομα.

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας για παιδιά μεγαλύτερα των 8 ετών

Σ’ αυτή την περίπτωση συνήθως συνιστάται η απώλεια βάρους (όπως και για παιδιά μικρότερα των 7 ετών με συγγενή προβλήματα υγείας). Η απώλεια θα πρέπει να είναι αργή και σταθερή, ξεκινώντας από 0.5 κιλά την εβδομάδα και φτάνοντας μέχρι 0.5 κιλά τον μήνα, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παιδί.

Οι μέθοδοι διατήρησης του τρέχοντος βάρους ή της απώλειας βάρους παραμένουν ίδιες: Το παιδί έχει ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή και από αρκετή σωματική δραστηριότητα. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αφοσίωση που θα δείξεις στο να στηρίξεις το παιδί σε αυτές τις αλλαγές. Σκέψου ότι οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική άσκηση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Αν προσεγγίσεις το ένα, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και το άλλο.

Υγιεινή διατροφή

Εφόσον οι γονείς είναι αυτοί που προμηθεύονται το φαγητό στο σπίτι, το μαγειρεύουν κι αποφασίζουν τί θα φάει η οικογένεια, από αυτούς εξαρτάται η επιτυχία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών. Θυμήσου ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του παιδιού.

Δες πως μπορείς με την άσκηση να αντιμετωπίσεις την παιδική παχυσαρκία…

Άσκηση και σωματική δραστηριότητα κατά τα παιδικής παχυσαρκίας

Ένα σημαντικό κομμάτι της απώλειας βάρους, ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι η σωματική άσκηση. Δε βοηθάει μόνο στην καύση του λίπους αλλά και στην ανάπτυξη γερών οστών και μυών, συμβάλλοντας στην καλή ποιότητα ύπνου τη νύχτα και στην ενεργητικότητα τη μέρα.  Αν το παιδί υιοθετήσει καλές συνήθειες από μικρό, θα μπορέσει να διατηρήσει ένα υγιές βάρος στην εφηβεία παρά τις ορμονικές αλλαγές, τη γρήγορη ανάπτυξη και τις κοινωνικές επιρροές που συχνά ωθούν στην πολυφαγία. Επίσης, τα παιδιά που είναι δραστήρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε αθλητικούς ενήλικες.

Για να βοηθήσεις το παιδί ν’ αυξήσει τη σωματική άσκηση:

Πρόσφερε στο παχύσαρκο παιδί τη στήριξη που έχει ανάγκη…


Πρόσφερε στο παχύσαρκο παιδί τη στήριξη που έχει ανάγκη

Οι γονείς παίζουν έναν καταλυτικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα παχύσαρκα παιδιά να αισθανθούν ότι τα αγαπάνε και ότι έχουν τον έλεγχο του βάρους τους. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για να στηρίξεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Μη φοβάσαι ν’ αναφέρεις το θέμα της υγείας και της άσκησης, αλλά δείξε ευαισθησία γιατί το παιδί μπορεί να εκλάβει το ενδιαφέρον σου ως προσβολή. Μίλησε με το παιδί ευθέως, ανοιχτά και χωρίς επικρίσεις.

 Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύπλευρο πρόβλημα. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.

 

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένας αγώνας με καθημερινές αναμετρήσεις… Βγείτε νικητές οικογενειακώς!

Η παιδική παχυσαρκία, όπως και αυτή των ενηλίκων, δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μία φορά και τέλος. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται δια βίου. Δες προληπτικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για να βάλεις ή να διατηρήσεις τα πράγματα στον σωστό δρόμο, είτε το παιδί έχει την τάση να γίνει υπέρβαρο είτε βρίσκεται σ’ ένα υγιές βάρος.

 

Exit mobile version