Ζήτημα Ημερών οι Αποφάσεις για τις Ταρίφες στα Φωτοβολταϊκά
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, καθώς ο ΣΕΦ ανακοίνωσε χθες σε εκδήλωσή του προς τα μέλη του Τύπου ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από το ΥΠΕΚΑ, οι αποφάσεις για τις ταρίφες θα πρέπει να αναμένονται εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Παράλληλα, ο σύνδεσμος αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν την ηλιακή ενέργεια, αλλά και στο σχέδιο «Ήλιος».
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εγγυημένες τιμές, η διοίκηση του συνδέσμου είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό, κ. Παπακωνσταντίνου. Αν και υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι εντός αυτής της εβδομάδας θα πάρει μορφή η τελική απόφαση του υπουργείου, έτσι ώστε να διατυπωθεί και επισήμως μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΦ πρότεινε μια αρχική μείωση της ταρίφας στα φωτοβολταϊκά κατά 10%, με αυξήσεις της τάξης του 5% ανά εξάμηνο για τη συνέχεια, με μακροπρόθεσμο στόχο να εξαλειφθούν εντελώς οι επιδοτήσεις κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο σύνδεσμος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον των φωτοβολταϊκών, καθώς αναμένει ότι οι επιδοτήσεις τους θα είναι από το 2015 και μετά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των αιολικών, παρέχοντας έτσι μια άκρως ανταγωνιστική λύση.
Αναφορικά με τον ΔΕΣΜΗΕ, ο ΣΕΦ πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει υπέρογκη επιβάρυνση του ταμείου του φέτος, διότι από τα 2 GW των συμβολαιοποιημένων έργων, μόλις ένα μικρό μέρος αναμένεται να υλοποιηθεί, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Όπως τόνισε ο σύνδεσμος επί λέξει, «δεν πρόκειται να υπάρξει υπερθέρμανση της αγοράς, ρυθμιστής της οποίας αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση και όχι η ταρίφα».
Από εκεί και πέρα, ο ΣΕΦ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα φ/β σημείωσαν μεγάλη ανάπτυξη το 2011, με περίπου 400 MW να προστίθενται στην παραγωγή. Ο κύκλος εργασιών άγγιξε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εκ του οποίου μεγάλο μέρος κατέληξε στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα, τονίστηκε πως θα ήταν ευχής έργον αν η ίδια ισχύς προστίθετο και φέτος, πράγμα όμως που είναι αμφίβολο, αφού οι συνθήκες στην αγορά, ιδίως όσον αφορά την χρηματοδότηση νέων έργων είναι πάρα πολύ αρνητικές.
Εντούτοις, ο ΣΕΦ δεν πιστεύει ότι η μείωση των εγγυημένων τιμών θα οδηγήσει σε μαρασμό τον εγχώριο κλάδο, ούτε σε υπερβολικό αριθμό από χρεοκοπίες επιχειρήσεων και απολύσεις. Βεβαίως, η έλλειψη ρευστότητας είναι σίγουρο ότι θα ασκήσει μεγάλη πίεση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα στοίχημα το οποίο θα δοκιμάσει τον κλάδο φέτος. Την ίδια στιγμή όμως, η διοίκηση του συνδέσμου τόνισε ότι η κατάσταση που υπάρχει με τα δίκτυα και τα προβλήματα ρευστότητας ουσιαστικά ωφελεί με έναν έμμεσο τρόπο την αγορά, αφού επιτρέπει την εγκατάσταση νέων έργων σε βάθος χρόνου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σταθερής και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή, ο ΣΕΦ παρέθεσε το αρνητικό παράδειγμα της Τσεχίας, η οποία μέσα σε ένα έτος (2010) εγκατέστησε άνω του 1 GW ισχύος, ενώ το επόμενο η αγορά κατέρρευσε στα μόλις 100 MW.
Τα βασικά ζητήματα που εντοπίζει ο ΣΕΦ για το 2012 είναι τα εξής:
α) Η διασφάλιση της ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, πράγμα που έχει γίνει ήδη, έστω και σε ένα βάθος μερικών μηνών, αν και δεν λήφθηκαν υπόψη τελικά οι προτάσεις του συνδέσμου.
β) Η δυνατότητα σύνδεσης των νέων έργων: Ο ΣΕΦ κατέκρινε την στάση της ΔΕΗ, η οποία τόνισε ότι έχει την υποχρέωση βάσει νόμου να δίνει όρους σύνδεσης εντός τεσσάρων μηνών. Επιπλέον, ο ΣΕΦ δήλωσε ότι ο κορεσμός των δικτύων είναι καθαρά θεωρητικός, ενώ στην πράξη θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ περισσότερα έργα.
γ) Το χωροταξικό ζήτημα, για το οποίο απαιτείται κυβερνητική απόφαση, μετά τις τελευταίες περιπέτειες με την απαγόρευση εγκατάστασης σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Επίσης, έγινε λόγος και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «αποτυχία», η οποία είχε αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια αγορά και έδωσε τα λάθος μηνύματα.
Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο «Ήλιος», τα στελέχη του ΣΕΦ δήλωσαν ότι θέλουν να γίνει ένας μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα. Χρησιμοποίησαν μάλιστα το αντι-παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί με πολύ πιο επωφελή τρόπο για την εθνική οικονομία.
πηγή: www.energia.gr