Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας
Το πλέον πρωτοπόρο και καινοτόμο έργο σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας επισκέφθηκαν χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης με εκπροσώπους από το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των ΜΚΟ, τους κ.κ Τάκη Χαβιαρόπουλο, Διευθυντή ΑΠΕ στο ΚΑΠΕ και πρώην προϊστάμενο της υπηρεσίας ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, Γιώργο Παναγιώτου, καθηγητή του ΕΜΠ, στη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών και διευθυντή Εργαστηρίου Εξόρυξης Πετρωμάτων, Δημήτρη Παπαντώνη, καθηγητή του ΕΜΠ στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Σταύρο Παπαθανασίου, επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Νίκο Χαραλαμπίδη, γενικό διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
Ο κ. Τσιπουρίδης ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους που πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του έργου και τους ενημέρωσε για την πορεία και τα οφέλη.
Το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας, το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 50%, συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Κατασκευάζεται στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα του τέως Δήμου Ραχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Αποτελείται από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος 4,15 MW, που μέσω δύο δεξαμενών εκμεταλλεύονται το νερό του Φράγματος στο Πέζι και ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 2,7 MW, που τροφοδοτεί τα αντλητικά συγκροτήματα. Ο τρόπος αυτός αποθήκευσης ενέργειας δίνει τη δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας.
Το καινοτόμο αυτό έργο έχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και το σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του. Αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας με χρήση ΑΠΕ, να ενισχύσει την τοπική οικονομία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προβληθεί η Ικαρία, διεθνώς, ως πόλος έλξης επιστημονικού τουρισμού.
Η επιτυχής κατασκευή και λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού έργου Ικαρίας μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό.
πηγή: www.ppcr.gr