Πτωτική η πορεία της εγχώριας αγοράς ενέργειας

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι μοιραίο πως θα συμπαρασύρουν σε ένα βαθμό και την εγχώρια αγορά ενέργειας προς τα κάτω, αφού δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις. Στα πλαίσια αυτά, υπάρχει μια σειρά από έργα τα οποία αναμένεται να επηρεαστούν, ενώ θα πρέπει να μας προβληματίζει και το γενικότερο μήνυμα που στέλνουμε σαν χώρα στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Όπως είναι γνωστό, οι ιδιωτικοί όμιλοι σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία όπως αυτή της Ευρώπης, έχουν ανάγκη ένα επίπεδο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για να λειτουργήσουν και να επενδύσουν σε νέα έργα, όπως αυτά της ενέργειας. Η λέξη-κλειδί που επαναλαμβάνουν όλα τα διοικητικά στελέχη όταν καλούνται να σχολιάσουν τα θέματα αυτά, είναι η «προβλεψιμότητα». Χρειάζεται δηλαδή μια σταθερή πολιτική που να ακολουθείται με συνέπεια και αυτό ακριβώς είναι που επηρεάζεται σήμερα με την κυβέρνηση υπό κατάρρευση.


Μια σειρά από διαδικασίες, από την αναθεώρηση των επιδοτούμενων τιμών στις ΑΠΕ, μέχρι την αποκρατικοποίηση των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αναγκαστικά θα καθυστερήσουν μέχρι να γίνουν εκλογές και να προκύψει μια νέα, σταθερή κυβέρνηση και μέχρι αυτή να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά. Ακόμα και τότε, όμως, η νέα κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή πλεύσης με την τωρινή σε όλα τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν οι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι πώς να κινηθούν σήμερα.
Οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι από μόνες τους ιδιαίτερα δυσμενείς και η χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων ελλιπέστατη. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να προστίθεται στο αρνητικό αυτό μείγμα και η πολιτική αβεβαιότητα ως ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας. Αν θέλουμε να έχουμε μια ακμαία αγορά, θα πρέπει να λείψουν οι τυχοδιωκτισμοί και οι κινήσεις εντυπωσιασμού, πανικού και έκπληξης στην πολιτική σκηνή.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...