Πρόταση για ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη
Επίσημη πρόταση για ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης με στόχο να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη κατέθεσαν σε κοινή τους επιστολή που έστειλαν προς τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Γιάννης Λεμπιδάκης.
Στόχος της νέας εταιρείας -στην οποία, πλην της Περιφέρειας και της Παγκρήτιας, θα είναι ακόμη μέτοχοι, ΟΤΑ, τοπικοί φορείς, άλλα συνεταιριστικά σχήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Κρήτη- είναι να υπηρετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης. Ηδη, μετά από διερευνητικές επαφές με τους ΟΤΑ του νησιού, υπάρχει συναίνεση από τους δημάρχους για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.
Με την επιστολή αυτή, προτείνεται η συνεργασία της νέας υπό σύσταση κρητικής ΑΕ με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο θα υλοποιήσει το έργο της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο με υποθαλάσσιο καλώδιο, σε συνδυασμό με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Οι κ. Αρναουτάκης και Λεμπιδάκης θεωρούν ότι το μέγεθος και η σημασία του έργου, από το οποίο μελλοντικά θα εξαρτάται η ηλεκτροδότηση της Κρήτης και που θα ενισχύει το δίκτυο και στην υπόλοιπη χώρα, δεν μπορεί παρά να ελέγχεται από έναν αμιγώς ελληνικό φορέα στον οποίο η εταιρεία των Κρητών και η δημοσίου συμφέροντος «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» θα κατέχουν το σύνολο ή τη μέγιστη πλειοψηφία των μετοχών. Η πρότασή τους αναφέρεται στο μετοχικό σχήμα Κρητική ΑΕ 51% – ΔΕΗ Ανανεώσιμες 49%, με δυνατότητα της τελευταίας να εκχωρήσει κάποιο ποσοστό σε τρίτους.
Θεωρούν ότι το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχήμα είναι το καταλληλότερο, διότι:
1. Εχει τη «σφραγίδα», το κύρος αλλά και την εγγύηση της αιρετής Περιφέρειας.
2. Μπορεί να ωριμάσει ταχύτερα και να υλοποιηθεί χωρίς αντιδράσεις, στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
3. Μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια, έχοντας την εμπιστοσύνη των απανταχού Κρητών (μόνο η Παγκρήτια Τράπεζα έχει 80.000 μέλη).
4. Εχει τη δυνατότητα άντλησης δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λόγω συνεχούς καλής συνεργασίας.
5. Διασφαλίζει μια καλή απόδοση αλλά και διέξοδο στους μικρούς επενδυτές και επιστρέφει στην κοινωνία της Κρήτης σημαντικό μέρος του οφέλους της επένδυσης.
6. Συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας το τοπικό επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
7. Δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στις συνδεόμενες τοπικές επιχειρήσεις.
8. Συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος στη χώρα.
πηγή: www.energia.gr