Ο Πλανήτης μας Συνεχίζει να Βιώνει Θερμότερες Θερμοκρασίες
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης το 2011 ήταν η ένατη υψηλότερη μετά το 1880, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη γενικότερη τάση διαχρονικής ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς τα εννέα από τα δέκα πιο ζεστά έτη στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία έχουν συμβεί μετά το 2000.
Τα νέα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (GISS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο πλανήτης μας συνεχίζει να βιώνει θερμότερες θερμοκρασίες σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Η μέση θερμοκρασία της Γης το 2011 ήταν περίπου κατά μισό βαθμό Κελσίου (συγκεκριμένα 0,51) μεγαλύτερη σε σχέση με τα μέσα του 20ού αιώνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
”Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης απορροφά περισσότερη ενέργεια από όση εκπέμπει. Έτσι συνεχίζουμε να βλέπουμε μια τάση προς υψηλότερες θερμοκρασίες. Ακόμα και με την επίδραση μείωσης της θερμοκρασίας που είχαν το ισχυρό φαινόμενο Λα Νίνια και η χαμηλή δραστηριότητα του ήλιου κατά τα τελευταία έτη, παρόλα αυτά το 2011 ήταν ένα από τα θερμότερα έτη της τελευταίας δεκαετίας”, δήλωσε ο επιφανής κλιματολόγος και διευθυντής του GISS Τζέημς Χάνσεν.
Το θερμότερο έτος έως τώρα ήταν το 2010 (”ισοπαλία” με το 2005), που ήταν κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό κατά μέσο όρο από το 2011. Κατά τα πρώτα 11 έτη του 21ού αιώνα έχουν υπάρξει σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα μέσα και τα τέλη του 20ού αιώνα. Το μόνο έτος στη διάρκεια του 20ού αιώνα που ανήκει στα δέκα θερμότερα όλων των εποχών, ήταν το 1998. Όλα τα άλλα σημειώθηκαν κατά τον 21ο αιώνα.
Η διαχρονική αύξηση της θερμοκρασίας θεωρείται πρωτίστως ανθρωπογενές φαινόμενο και αποδίδεται στη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των λεγόμενων ”αερίων του θερμοκηπίου”, ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη, αντί να της επιτρέπουν να διαφύγει στο διάστημα. Η ενέργεια που σταδιακά παγιδεύεται με αυτό τον τρόπο, οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας και στην κλιματική αλλαγή.
Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 285 μέρη ανά εκατομμύριο το 1880, το 1960 είχε φθάσει τα 315 μέρη, σήμερα ξεπερνά τα 390 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Όπως είπε ο Χάνσεν, αναμένονται νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, καθώς αφενός ενισχύθηκε η ηλιακή δραστηριότητα και αφετέρου το επόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο θα αυξήσει τις τροπικές θερμοκρασίες.
Τα στοιχεία της NASA προέρχονται από το συνδυασμό δεδομένων από περίπου 1.000 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, από παρατηρήσεις δορυφόρων και από μετρήσεις ερευνητικών σταθμών στην Ανταρκτική. Οι θερμοκρασίες που προκύπτουν, ταιριάζουν πολύ με τα συμπεράσματα από τους δύο άλλους μείζονες επιστημονικούς οργανισμούς που μετρούν την παγκόσμια θερμοκρασία, δηλαδή το Κέντρο Χάντλεϊ της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
πηγή: www.energia.gr