Νομική υποστήριξη για το «μπόνους» στον εγχώριο φωτοβολταϊκό εξοπλισμό
Μερικές από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού έχουν πάρει πρωτοβουλία για να τεκμηριωθεί τεχνοκρατικά η δυνατότητα πιθανής ρύθμισης που να πριμοδοτεί φωτοβολταϊκά έργα κατασκευασμένα με βάση το «local content requirement».
Κύριος πυλώνας αυτής της τεκμηρίωσης θα είναι ο εντοπισμός των νομικών παραμέτρων που θα βοηθήσουν στην εξειδίκευση μιας πιθανής νομοθετικής ρύθμισης με σκοπό τη διασφάλιση της συμβατότητάς της με τις κείμενες διατάξεις και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου και ειδικότερα του ευρωπαϊκού δικαίου κρατικών ενισχύσεων. Η ορθή νομική τεκμηρίωση μιας τέτοιας νομοθετικής πρόβλεψης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ούτως ώστε να αποφευχθούν νομικά προβλήματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν στο μέλλον την ίδια την επένδυση που θα έχει τύχει πριμοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω ελληνικές εταιρίες ανέθεσαν τη συγκεκριμένη νομική εργασία στο δικηγορικό Γραφείο «Μεταξάς και Συνεργάτες». Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο γραφείο έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με σχετικά ζητήματα στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.
Επίσης από την ομάδα των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη ζητηθεί επισήμως συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου, για την εκτενή συζήτηση και διερεύνηση του θέματος.
Σε σχετική ερώτηση που έγινε στον διευθύνοντα εταίρο του εν λόγω δικηγορικού γραφείου και Λέκτορα του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Α. Μεταξά, ο τελευταίος διευκρινίστηκε ότι η συγκεκριμένη τεχνοκρατική τεκμηρίωση θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς «τούτο είναι σημαντικό, διότι η συγκεκριμένη θεματική κινείται σε μια λίγο πολύ «γκρίζα» περιοχή του ευρωπαϊκού δικαίου κρατικών ενισχύσεων, όπου ακόμη και οριακές αποκλίσεις μεταξύ της νομικής θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. μπορούν να ανιχνευθούν. Από την άλλη πλευρά οι απαραίτητες νομικές ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να αναζητηθούν, διότι το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει εξαιρετικά επαχθείς νομικές συνέπειες με εν δυνάμει αναδρομική διάσταση σε όλες τις περιπτώσεις θέσπισης εθνικών ρυθμίσεων που δύναται να κριθούν ως αντιβαίνουσες στις κανονιστικές επιταγές του δικαίου κρατικών ενισχύσεων»
πηγή: www.energypress.gr