Νέο νομοσχέδιο χορηγιών για την επίσπευση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο
Εγκρίθηκε την Παρασκευή από το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου το νέο νομοσχέδιο χορηγιών για την επίσπευση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και ίσως εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή.
Πλέον οι επιχειρήσεις που ασχολούνται και ενδιαφέρονται με τον κλάδο αυτό, αναμένουν πως με την έναρξη του νέου σχεδίου θα αρχίσει η εγκατάσταση νέων συστημάτων, διαδικασία η οποία αναμένεται να διοχετεύσει στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από μερικές βδομάδες από την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, διαφέρει από το νέο σχέδιο.
Προηγήθηκε παρέμβαση του Κίκη Καζαμία, ο οποίος ζήτησε αναβολή της έγκρισης του σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ζήτησε επίσης την τροποποίησή του, ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι επιδοτούμενες τιμές πώλησης του ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά συστήματα και να εξοικονομηθούν χρήματα από το ειδικό ταμείο προώθησης ανανεώσιμων πηγών.
Η παρέμβαση του Κίκη Καζαμία, έφερε αποτελέσματα καθώς το σχέδιο που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Υπουργικό, προβλέπει χαμηλότερες ταρίφες, ενώ επιπλέον έχει απαλειφθεί η πρόνοια για μεταφορά στο ταμείο των ΑΠΕ ποσού που θα αντιστοιχεί στο 50% των χρημάτων που θα εισπράττει το κράτος από 1/1/2013 μέσω δημοπρατήσεων δικαιωμάτων των αερίων του θερμοκηπίου. Πλέον με το νέο σχέδιο προβλέπεται ότι από τα έσοδα των δημοπρατήσεων θα διοχετεύεται στο ταμείο προώθησης των ΑΠΕ ποσό που θα κρίνεται αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ειδικού ταμείου.
Από πλευρά της Επιτροπής Εμπορίου, είχαμε σωρεία αντιδράσεων για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τις διατιμήσεις, αλλά και να απαλείψει την πρόνοια για χρηματοδότηση του ταμείου των ΑΠΕ από τις δημοπρατήσεις αερίων. Θεωρείται δεδομένο ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν όταν τα μέλη της επιτροπής θα πάρουν στα χέρια τους την απόφαση του Υπουργικού.
Τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να ψηφίσουν αύξηση του ειδικού τέλους της ΑΗΚ η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 0,44 σεντ ανά κιλοβατώρα, σε 0,65.
πηγή: www.energypress.gr