Ημερίδα ΚΑΠΕ στις 2 Μαρτίου με θέμα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων»

Το «κλειδί» με το οποίο θα εξοικονομήσουν ενέργεια στα κτίρια τους μέσω των νέων τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που εφαρμόζονται ήδη στα κτήρια της Ευρώπης, δίνει στους δήμους το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΚΑΠΕ. Συγκεκριμένα, στην ημερίδα που διοργανώνει στις  2 Μαρτίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, με θέμα  «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου 10Action με τίτλο «Δράσεις για την Ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων Πολιτών», θα παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ και ΕΞΕ (Εξοικονόμησης Ενέργειας) σε κτήρια της Ευρώπης αλλά και το πώς οι ελληνικοί δήμοι θα μιμηθούν τους ευρωπαϊκούς μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ENNEREG, το 10Action, το Energy for Mayors, η πρωτοβουλία Covenant of Mayors, τα ENER-SUPPLY και M2RES, το MEDSTRATEGY, το ENERMED αλλά και εθνικά έργα που υλοποιούνται από το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Τα προγράμματα για τους δήμους
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά»που πραγματοποιείται από το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για μια πιλοτική – επιδεικτική και καινοτόμο εφαρμογή μιας βιώσιμης οικιστικής αστικής ενότητας, «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας», που υλοποιείται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, το οποίο κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος.
Υλοποιώντας το έργο «Υποστήριξη και παρακολούθηση της πιλοτικής εφαρμογής έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια από Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών» το ΚΑΠΕ προσφέρει στους δήμους τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Παράλληλα, υπόγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την παροχή επιστημονικής, τεχνικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης για την υλοποίηση των ενεργειακών έργων και δράσεων των Ο.Τ.Α.


Επιπρόσθετα, το ΚΑΠΕ δρα ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης για τα Προγράμματα

  • «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Σχεδίων Εξοικονόμησης Ενέργειας από τους ΟΤΑ της χώρας,
  • «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων» που αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος για τους κατοίκους περιοχών με κλιματικό πρόβλημα,
  • «Εφαρμογή Πράσινων Δωμάτων σε Δημόσια κτήρια» με στόχο τη βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών των χρηστών των δημόσιων κτηρίων
  • «Πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες» για τη δημιουργία κοινοτήτων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και μηδενικών εκπομπών.

Οι στόχοι της Ε.Ε. και οι δήμοι
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση στις 9 Μαρτίου του 2007, έθεσε τρεις στόχους: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%, συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20% και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.
Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνουν δράσεις για δήμους και περιφέρειες.
Η πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, που έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία δικτύου Δημάρχων από τις πιο πρωτοποριακές πόλεις της Ευρώπης και εν συνεχεία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι στην κατεύθυνση αυτή.
Η πραγματοποίηση αυτών των στόχων, απαιτεί αρκετή προσπάθεια. Η συμβολή των τοπικών φορέων, των πολιτών και των ενώσεών τους είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...