Γιώργος Φιντικάκης: Ελληνική ενέργεια θέλουν οι Γερμανοί

Μεγάλες μπίζνες, με προνομιακούς για τους ίδιους όρους, αναζητούν οι γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι στην πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά στους τομείς των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Το ενδιαφέρον αυτό καταγράφουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη γερμανική εφημερίδα «Die Ziet»: «Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από ό,τι η Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε εμάς ρεύμα από τον ήλιο».

Το μήνυμα Σόμιπλε έχει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πολλούς αποδέκτες. Την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις γερμανικές εταιρείες που κατέχουν ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς στην αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αλλά και τον γερμανό φορολογούμενο που αναζητά αντίκρυσμα στα χρήματα που καλείται να δώσει για τη διάσωση της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση που έλαβε την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία η γερμανική Βουλή, να έχει κλείσει μέχρι και το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την άμεση στροφή των μεγάλων γερμανικών ομίλων στην «πράσινη» ενέργεια, προκειμένου να αντικαταστήσουν το μερίδιο αγοράς που θα χάσουν, επεκτεινόμενοι – γιατί όχι – στην Ελλάδα. Αλλά και σε επίπεδο Κομισιόν υπάρχει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο απεξάρτησης από τα πυρηνικά.

Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η δήλωση Σόιμπλε καταγράφει ένα ώριμο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και όχι μια ιδέα της τελευταίας στιγμής.


Μονάδες παραγωγής πάνελ

Παράγοντες του ενεργειακού χώρου εκτιμούν ότι το γερμανικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μια στρατηγική συμφωνία για επενδύσεις, η οποία να περιλαμβάνει από βιομηχανίες παραγωγής εξαρτημάτων ΑΠΕ με εξαγωγικό προσανατολισμό (π.χ. φωτοβολταϊκά πάνελ) που δημιουργούν θέσεις εργασίας, μέχρι μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Τέτοιο είναι το διπλό έργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, προϋπολογισμού άνω του μισού δισ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, μαζί με μονάδα παραγωγής εξαρτημάτων. Μερικές από τις πιο γνωστές γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως η Q-Cells (μαζί με γερμανο-νορβηγικό σχήμα) που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, η Siemens, καθώς και η Centrotherm Photovoltaics (από κοινού με μια ελληνική και μια κινεζική εταιρεία). Εκπρόσωπος της τελευταίας, μάλιστα, δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει την «τσουχτερή» εγγυητική επιστολή των 600 εκατ. ευρώ την οποία απαιτεί η ΔΕΗ και η οποία θα εκδοθεί, κατά πληροφορίες, από κονσόρτσιουμ γερμανικών τραπεζών. Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες που να φέρουν και τα κεφάλαια, κάτι που είναι το ζητούμενο για κάθε παρόμοια επένδυση. Από την άλλη, αυτό που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι η προώθηση της τεχνογνωσίας τους, αφού κατέχουν παγκοσμίως το 50% των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εγκατεστημένα έργα και πάνω από το 15% σε παραγωγή πάνελ και άλλου εξοπλισμού. Ηδη, εταιρείες όπως η Conergy (συστήματα) και η SMA (inverters) έχουν σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Εφόσον, λοιπόν, το αμοιβαίο αυτό ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε μια ευρύτερη συμφωνία – σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του κ. Σόιμπλε – εννοείται ότι θα περιλάβει όρους που θα συμφέρουν και τις δύο πλευρές, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει απευθείας αναθέσεις έργων σε γερμανικές εταιρείες, κάτι που απαγορεύεται από το Κοινοτικό Δίκαιο.

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...