Αναγκαία η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φωτοβολταϊκών
Τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ο τομέας παραγωγής εξοπλισμού για ΑΠΕ. Δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ και δημιουργήθηκαν υπερσύγχρονης τεχνολογίας και πλήρως καθετοποιημένες βιομηχανικές μονάδες για τη παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού (wafers, Φ/Β κύτταρα και Φ/Β πλαίσια), ο οποίος, είναι σε προδιαγραφές και ποιότητα εφάμιλλος των καλύτερων Ευρωπαϊκών οίκων. Ωστόσο, τα εργοστάσια αυτά, τα οποία απασχολούν σήμερα περισσότερα από πεντακόσια άτομα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωτικής σημασίας με κυρίαρχο αυτό της άνισης μάχης που δίδουν καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό που δέχονται από τις αντίστοιχες Κινέζικες βιομηχανίες.
Το πρόβλημα της «επιδρομής των Κινέζων» έχει απασχολήσει και άλλα Κράτη, τα οποία όμως έλαβαν εγκαίρως σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και κατ’ επέκταση για τη στήριξη και ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής.
Ενδεικτικά, στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στην Ιταλία προβλέπεται επαύξηση κατά 10% στο Feed Ιη Tariff εάν τουλάχιστον το 60% του κόστους της επένδυσης για τη δημιουργία ενός Φωτοβολταϊκου Πάρκου αφορά στη προμήθεια εξοπλισμού που παράχθηκε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, η Ιταλική ΕΝΕΙ προκειμένου να ανακοπεί η «επιδρομή των Κινέζων» και να αποφευχθούν οι διαγωνισμοί για τη προμήθεια φωτοβολταϊκού εξοπλισμού συνέπραξε με ιδιώτες και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει στην Ιταλία μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων.
Πέραν της Ιταλίας, αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και στη γειτονική μας Τουρκία, όπου πλέον δίδεται αυξημένο Feed Ιη Tariff στα Φωτοβολταϊκά Πάρκα που κατασκευάζονται με εξοπλισμό που παράχθηκε στη Τουρκία.
Στην Ελλάδα ωστόσο, όπου η ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγής είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ, η έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας είναι μέχρι στιγμής ανύπαρκτη με αποτέλεσμα οι Ελληνικές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού να οδηγούνται σε παρακμή και να απειλείται η βιωσιμότητα τους.
Τέλος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά εργοστάσια πρέπει επίσης να προστεθεί και ο βραδύς ρυθμός υλοποίησης Φωτοβολταϊκών Σταθμών κι αυτό δεν οφείλεται στη ΡΑΕ, η οποία σημειωτέων έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργοποίηση κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, αλλά στην απροθυμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των έργων να μένει δυστυχώς στα χαρτιά.
Στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, τα περισσότερα ελληνικών εταιρειών, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2010 του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταικών.
Τα εν λόγω εργοστάσια παρήγαγαν πέρυσι 51 μεγαβάτ, το ένα τρίτο των οποίων εξήχθη σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, και άλλες χώρες, ενώ παράλληλα έδωσαν δουλειά σε περίπου 800 εργαζόμενους.
Τα πέντε αυτά εργοστάσια, είναι οι μονάδες της Heliosphera στην Τρίπολη με παραγωγή πέρυσι 24 MWp, της Solar Cells Hellas σε Πάτρα και Θήβα (10 MWp), της Silcio-Piritium στην Πάτρα (7,76 MWp), καθώς επίσης των Exel Group και Stel Solar στο Κιλκίς, (με 8 MWp και 1,3 MWp αντίστοιχα).
Ανά κατηγορία προϊόντων, το 2010 τα εργοστάσια αυτά εξήγαγαν 40 MWp wafers, MWp, 48 MWp cells, και 19 MWp φωτοβολταικά πλαίσια. Αλλά και στον τομέα των βάσεων εγκατάστασης σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εξαγωγικής εταιρείας την Mechatron, που θεωρείται leader στο χώρο των trackers στην ελληνική αγορά, και, πέραν της Βαλκανικής, έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες απαιτητικών αγορών όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.λπ.
Σε επίπεδο απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ, στο τέλος του 2010 είχαν δημιουργηθεί στον κλάδο των φωτοβολταικών 4.250 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης (ο λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος είναι ότι αρκετές θέσεις στον κλάδο είναι ημιαπασχόλησης). Σημειωτέον ότι μια ισοδύναμη θέση πλήρους απασχόλησης αντιστοιχεί σε 1.840 εργατοώρες ετησίως.
πηγή: www.energypress.gr