20 ευρώ «πράσινο καπέλο» στη ΔΕΗ του μέσου νοικοκυριού
Τριπλασιάζεται από την Πρωτοχρονιά το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, για να χρηματοδοτούνται οι επιδοτούμενες με υψηλές εγγυημένες τιμές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το μεγαλύτερο βάρος από τις πρωτοφανείς «πράσινες» αυξήσεις, που ανακοίνωσε χθες στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι οποίες αποτελούν μέρος των συνολικών (διψήφιων) αυξήσεων στο ρεύμα που πρόκειται να εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση για το 2012, θα επωμιστούν κυρίως τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αγρότες.
Οι κατηγορίες αυτές και κυρίως οι οικιακοί καταναλωτές θα συνεισφέρουν συνολικά 219 εκατ. ευρώ από τα 293 εκατ. ευρώ των εσόδων του τέλους ΑΠΕ, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν να ξαναπληρώσουν περισσότερα στο άμεσο μέλλον, καθώς η ΡΑΕ θα επανεξετάζει την πορεία του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ ανά τρίμηνο.
Το «πράσινο» τέλος για τους περίπου 6 εκατ. οικιακούς καταναλωτές αυξάνεται κατά 207% και από το 1,95 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες θα διαμορφώνεται σε 5,99 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. Πρόκειται για την τρίτη μέσα σε ένα χρόνο αύξηση του τέλους ΑΠΕ για τα νοικοκυριά και πρακτικά σημαίνει πως ένας μέσος καταναλωτής με 1.500 κιλοβατώρες το τρίμηνο θα πληρώνει πλέον 9 ευρώ αντί για 2,9 ευρώ, ή συνολικά 27 ευρώ αντί 8,7 ευρώ το χρόνο (επιβάρυνση 18,25 ευρώ ετησίως). Τα έσοδα από την οικιακή κατανάλωση εκτιμώνται από τη ΡΑΕ σε 104 εκατ. ευρώ.
Οι αυξήσεις κατά 200% και πλέον στο τέλος ΑΠΕ προκρίθηκαν ως «λύση ανάγκης» προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα (έλλειμμα) του ΔΕΣΜΗΕ, που θα φτάσει στο τέλος του 2011 στα 194,7 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν τα χρέη στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αιολικά πάρκα και άλλες ΑΠΕ. Η ΡΑΕ πάντως προτείνει να ξεκινήσει η μείωση των εγγυημένων τιμών με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί.
Μεσοσταθμικά το τέλος ΑΠΕ θα διαμορφωθεί στα 5,44 ευρώ/μεγαβατώρα, με την αύξηση που τελικά εγκρίθηκε να είναι η μισή από αυτή που ζητούσε ο ΔΕΣΜΗΕ (10,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Για να καλυφθεί η «τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ έχουν προϋπολογιστεί για το 2012 πρόσθετα έσοδα 30 εκατ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ, αλλά και 55 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτου τέλους στο λιγνίτη.
Αντίθετη η ΓΕΝΟΠ
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε χθες την αντίθεσή της στη νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αναμένεται να «περάσει» από το υπουργικό σημερινό ή αυριανό υπουργικό συμβούλιο.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι καταναλωτές, ως τα εύκολα θύματα, καλούνται να πληρώσουν ακόμη μία δυσβάστακτη αύξηση (την 11η μέσα σε 2 χρόνια) εξαιτίας των απαράδεκτων και καταστροφικών αποφάσεων της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ».
Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει πάντως ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση εγκρίνει τις αυξήσεις που ζητεί η ΔΕΗ, σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει αυξήσεις, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη», ενώ σημειώνει ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί από το 2013 να πληρώνει 600 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ ετησίως επιπλέον σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κόστος που σε μεγάλο βαθμό θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, το 2011 1,627 εκατ. νοικοκυριά με μικρές καταναλώσεις (έως 800 κιλοβατώρες/τετράμηνο) πλήρωσαν αυξήσεις 11,1%, καθώς δεν εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο το οποίο έχουν ενεργοποιήσει μόλις 274.000 νοικοκυριά.
πηγή: www.enet.gr