Οι ηλικιωμένοι γονείς θέλουν φροντίδα. Τι κάνεις;

ilikiomenoi-goneis
Αν οι ηλικιωμένοι γονείς σου αρχίζουν να έχουν όλο και συχνότερα ανάγκη από τη φροντίδα σου θα χρειαστεί να επαναπρογραμματίσεις την καθημερινότητα σου- ενδεχομένως και να βρεις άλλες ισορροπίες στο γάμο σου για να εξακολουθείτε όλοι να αισθάνεστε καλά και να μην υπάρχουν εντάσεις.
Αν έχεις αδέρφια, ίσως τα πράγματα είναι πιο εύκολα, διαφορετικά η προσπάθεια σου θα χρειαστεί να είναι μεγαλύτερη.
Όταν οι ηλικιωμένοι γονείς σε χρειάζονται καθημερινά για πολλές ώρες, το μυστικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να κάνεις προσαρμογές, αλλά όχι θυσίες. Διαφορετικά, θα είστε όλοι δυστυχισμένοι. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να λάβεις τις κατάλληλες αποφάσεις για να φροντίσεις τους άλλους κρατώντας παράλληλα την προσωπική σου ζωή ακέραιη.

  1. Ενημερώσου σωστά.Αν οι ηλικιωμένοι γονείς σου παρουσίασαν ξαφνικά κάποιο πρόβλημα, μάθε περισσότερα για αυτό, τη φροντίδα που απαιτείται και ενδεχομένως την εξειδικευμένη βοήθεια που χρειάζεται. Μπορείς να βρεις χρήσιμες πληροφορίες στα κέντρα περίθαλψης ηλικιωμένων ή τα Κ.Α.Π.Η., όπως επίσης και στο ίντερνετ.
  2. Φρόντισε όλη η οικογένεια να είναι ενήμερη για τη φύση του προβλήματος και την απαιτούμενη βοήθεια.
    Μην επιτρέψεις στον δισταγμό να σε αποτρέψει να πεις την αλήθεια και να «ενοχλήσεις» τους άλλους. Επίσης μην αφήσεις κάποιο παλιό οικογενειακό πρόβλημα στις σχέσεις να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να ζητήσεις κι από τους άλλους (π.χ. Αδέρφια) να βοηθήσουν. Σκέψου ότι σε όσα περισσότερα άτομα μοιράσεις τις ευθύνες, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να διαχειριστείς το δικό σου κομμάτι.
  3. Βρες έναν τρόπο να συνεισφέρει ο καθένας όπως μπορεί καλύτερα. Οι ηλικιωμένοι γονείς χρειάζονται πολύπλευρη φροντίδα. Μην ανησυχείς αν κάποιος αφιερώνει περισσότερο χρόνο και κάποιος άλλος περισσότερα χρήματα, φτάνει το βάρος να μοιράζεται ισόμορφα. Εξάλλου, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί βοήθεια, ενώ αν προσπαθήσεις να επιβάλλεις το ίδιο πράγμα σε όλους θα δημιουργηθούν εντάσεις.
  4. Συζήτησε τακτικά με τα άτομα που συνεισφέρουν.
    Συζήτησε σχετικά με το πώς λειτουργεί το μοίρασμα των ευθυνών, αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει και πώς αισθάνεται ο καθένας με την κατάσταση. Το τακτικό «ξεκαθάρισμα» θα αποτρέψει τα αρνητικά συναισθήματα να συσσωρευτούν.
  5. Βασίσου στην κοινότητα.
    Εκμεταλλεύσου όση περισσότερη βοήθεια μπορείς από την κοινότητα, ειδικά αν είσαι μόνη. Ο κόσμος συχνά είναι αρνητικός απέναντι στα γηροκομεία και τα νοσοκομεία, όμως αν οι ηλικιωμένοι γονείς σου θα έχουν καλύτερη φροντίδα εκείς και η εισαγωγή τους είναι οικονομικά εφικτή, ίσως δεν πρέπει να αποκλίσεις αυτή την επιλογή. Υπάρχει και η λύση να προσλάβεις μία βοηθό εσωτερική στο σπίτι για να είναι μαζί τους όλο το 24ωρο. Σκέψου, ότι αν δεν έχεις όλα τα πρακτικά θέματα υπ’ ευθύνη σου θα μπορείς να τους αφιερώνεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο και αυτό θα τους κάνει πιο χαρούμενους. Επίσης, αν οι ηλικιωμένοι γονείς είναι στο σπίτι, είναι χρήσιμο να ενημερωθείς για τη δυνατότητα κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης από τον γιατρό, τον ιατρικό πάροχο και τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας.
  6. Βρες στήριξη για εσένα.
    Αν οι ηλικιωμένοι γονείς σου έχουν κι άλλα άτομα να τους φροντίζουν δίνε “χώρο” σε όλους να συμβάλλουν. Εκμεταλλεύσου τις οικογενειακές συναντήσεις για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και τις δυσκολίες σου, και να στηρίξετε ο ένας τον άλλο. Αν, πάλι, φροντίζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα ολομόναχη, ζήτησε από τους φίλους σου ψυχολογική στήριξη κι επίτρεψέ τους να σε βοηθήσουν.
  7. Πάρε μια ανάσα από τα πράγματα όποτε το έχεις ανάγκη.
    Αυτό το είδος φροντίδας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, γι’ αυτό αν καταφέρεις να κάνεις που και που ένα «διάλειμμα»  (πχ. μια μέρα της εβδομάδας όταν έρχεται η νοσοκόμα, ή ένα σαββατοκύριακο αν μοιράζεσαι τις ευθύνες με κάποιον άλλο), θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις πιεστικές απαιτήσεις καλύτερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...