Είναι εγωισμός ή εγωκεντρισμός αυτό που έχεις;
Οι εχθροί του εγωισμού
Σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η κοινωνία μας σπρώχνει στην καταστροφή του υγιούς εγωισμού ωθώντας μας να γινόμαστε αρρωστημένα εγωιστές. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ο φόβος της ανεργίας, η ανάγκη επιβίωσης σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τις αβρότητες, μας αναγκάζει να προτάξουμε το εγώ μας για να επιβιώσουμε. Δοτικότητα, συναίσθηση, γενναιοδωρία είναι στοιχεία που δεν βρίσκουν εύκολα καλή θέση στην εποχή μας.
Η ίδια κοινωνία, βέβαια, μας σπρώχνει μερικές φορές και στο αντίθετο. Να λέμε «ναι» γιατί φοβόμαστε τις συνέπειες του «όχι». Φαντάσου έναν υπάλληλο που έχει ανάγκη τα χρήματα να αρνείται να κάνει ότι κι αν του ζητήσει το αφεντικό του. Ή ακόμα ότι κι αν του ζητούν να κάνει οι συνάδελφοί του; Το πιθανότερο είναι να ανταποκρίνεται σε κάθε λογική και παράλογη απαίτηση για να είναι αρεστός και να μην κινδυνεύει να απολυθεί. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να επανακτήσει την αυτοεκτίμηση του. Και αυτό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, ταπεινότητα, κουράγιο και δέσμευση. Αλήθεια, είναι εγωισμός να ακούμε τα δικά μας «θέλω» και να μην υπακούμε στους εκβιασμούς των άλλων; Είναι υγιής εγωισμός. Αυτός που μας αναγκάζει να επικεντρωνόμαστε στο τι είναι καλό για εμάς, να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας για να μπορούμε όταν χρειάζεται να προσφέρουμε τη βοήθεια μας και τις υπηρεσίες μας σωστά.
Δεν υπάρχουν μόνο εγωισμός ή εγωκεντρισμός …
Εγωισμός αποκαλείται η συμπεριφορά εκείνου που έχει έντονο ενδιαφέρον για τον εαυτό του, το οποίο συχνά συνοδεύεται από έλλειψη γενναιοδωρίας και ενδιαφέροντος για τον άλλον. Μπορεί να οδηγήσει στη στροφή προς τον εαυτό του και στην αποκοινωνικοποίηση.
Ο εγωκεντρισμός συνίσταται στο να πιστεύει κάποιος ότι είναι το κέντρο του κόσμου –μεγαλομανής- και ότι όλα έχουν σχέση με αυτόν.
Ο ναρκισσισμός σχετίζεται με το πάθος μας για την εικόνα και, όταν φθάνει στα όρια της εμμονής, οδηγεί στη θεοποίηση της εξωτερικής εμφάνισης.
Ο ατομικισμός προάγει ατομικές αξίες (αυτονομία, ελευθερία επιλογής) και αρνείται κάθε υπαγωγή σε ομάδα. Ενθαρρύνει τις εγωιστικές συμπεριφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι ατομικιστές είναι εμμονικοί με το εγώ τους.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.