Ο Χρυσός Κανόνας: το μυστικό της παντοτινής φιλίας
Ο Χρυσός Κανόνας ορίζεται γενικά ως εξής: Συμπεριφέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται. Πολλές θρησκείες περιέχουν στις πεποιθήσεις τους μια εκδοχή αυτής της φιλοσοφίας ζωής που προσφέρει μια στοιχειώδη προσέγγιση στην αλληλεπίδραση με τους άλλους.
Στα πλαίσια της φιλίας, ο Χρυσός Κανόνας προσφέρει μια κατευθυντήρια γραμμή για να είσαι σωστή φίλη. Αν θέλεις κάποια για να γελάτε μαζί, να νοιάζεσαι γι΄ αυτήν και να είναι δίπλα σου στις δύσκολες στιγμές, τότε πρέπει να κάνεις κι εσύ το ίδιο για τη φίλη σου.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εφαρμόζεται ο Χρυσός Κανόνας
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι μεταχειρίζονται άσχημα τους άλλους επειδή δεν γνωρίζουν πάντα πώς να μεταχειριστούν τον εαυτό τους. Μπορεί να δυσκολεύονται με την αυτοεκτίμησή τους ή να μην έχουν λάβει ποτέ την άνευ όρων αγάπη που κάθε παιδί πρέπει να παίρνει. Ως ενήλικες, η εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα μπορεί να αποδειχτεί κάπως δύσκολη με αποτέλεσμα να χαθούν μερικές φιλίες στην πορεία λόγω της κακής συμπεριφοράς. Ωστόσο, με την επίγνωση ότι η πραγματική φιλία απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις, η συμπεριφορά του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει ώστε να χτιστούν δυνατές σχέσεις.
Ένας άλλος λόγος που ο Χρυσός Κανόνας δεν υιοθετείται εύκολα είναι γιατί οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα οφέλη του να «δίνεις» στους άλλους. Ίσως θεωρούν τη γενναιοδωρία του πνεύματος ένα συναισθηματικό κόστος που δεν αισθάνονται ότι θα τους ανταποδοθεί ποτέ. Αυτά τα άτομα συχνά θέλουν να εφαρμόζεται ο Χρυσός Κανόνας σε εκείνους χωρίς να ανταποδίδουν με τη σειρά τους.
Αναρωτιέσαι αν η φίλη σου είναι πραγματική φίλη; Εδώ θα μάθεις όσα χρειάζεσαι…
Ο Χρυσός Κανόνας στη διαφωνία
Όταν αντιμετωπίζεις μια διαφωνία, ο Χρυσός Κανόνας προστάζει να δείχνεις στη φίλη σου σεβασμό ακόμα κι όταν είσαι θυμωμένη. Δηλαδή αντί να της στέλνεις κακεντρεχή email ή να της βάζεις τις φωνές μπροστά σε άλλους φίλους, περιμένεις να βρεθείτε μόνες σας και να συζητήσετε τα πράγματα με ηρεμία (ή τουλάχιστον κατ’ ιδίαν).
Ορισμένες φορές οι άνθρωποι χειραγωγούν τους άλλους (π.χ. κοινούς γνωστούς, συναδέλφους) που δεν συμμετέχουν στον καυγά για να τους «πάρουν με το μέρος τους» όταν διαφωνούν με κάποιο φίλο. Μπορεί ακόμα και να εξιστορήσουν τη δική τους εκδοχή των πραγμάτων στους γνωστούς τους με σκοπό να φτιάξουν «συμμαχίες» προτού η άλλη πλευρά μπορέσει καν να αντιδράσει. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί από μόνη της ένα εμπόδιο στην επίλυση της διαφωνίας και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον τερματισμό της φιλίας. Όταν ένας φίλος αδυνατεί να εφαρμόσει τον Χρυσό Κανόνα στις διαφωνίες, ενδέχεται ο άλλος να αποτραβηχτεί από τη σχέση εξαιτίας της έλλειψης σεβασμού.
Ο Χρυσός Κανόνας ως οδηγός φιλίας
Δες πως μπορεί να εφαρμόζεται πρακτικά ο Χρυσός Κανόνας σε μια φιλία και πως μπορεί να τη βελτιώνει και να τη διατηρεί.
- Σταμάτησε προτού «εκραγείς» μπροστά σε μια φίλη και σκέψου τί θα ήθελες να συνέβαινε αν οι πλευρές ήταν αντεστραμμένες. Θα ήθελες η φίλη σου να αρχίσει να ουρλιάζει online, σε ένα μήνυμα ή αυτοπροσώπως; Πάρε λίγο χρόνο για να αναλογιστείς την κατάσταση και να μετριάσεις την αντίδρασή σου ώστε να μπορέσετε και οι δύο να επιλύσετε τα προβλήματά σας.
- Το ίδιο ισχύει όταν δίνετε ένα ραντεβού ή επιλέγετε αυτό που θα κάνετε. Θα σου άρεσε να περιμένεις μια φίλη που καθυστερεί στα ραντεβού συστηματικά; Που δεν μπορεί να σε συναντήσει στα μισά της διαδρομής; Ή που επιμένει πάντα να αποφασίσει εκείνη πού θα πάτε και τί θα κάνετε;
- Όταν μια φίλη περνάει δύσκολες στιγμές, εύχεσαι πραγματικά να είναι καλά και θέλεις το καλύτερο γι’ αυτή; Ή μήπως απολαμβάνεις κρυφά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα;
- Σκέψου όλες τις φορές που είσαι «απρόσεχτη» με τα λόγια ή τις πράξεις σου απέναντι σε μια φίλη. Θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο;
Ο Χρυσός Κανόνας μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι καλύτερη μέσα σε μια φιλία αλλά όλα ξεκινάνε με σένα. Άλλαξε τη στάση σου και τη συμπεριφορά σου και οι πράξεις σου θα ακολουθήσουν κάνοντας το ίδιο (κάτι που είναι επίσης γνωστό και ως σεβασμός προς τους άλλους).
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.