Νέα φιλία; Ακολούθησε τους «κανόνες λειτουργίας»

kanones-leitourgias-filias

Μια νέα φιλία χρειάζεται χρόνο για να ανθίσει, να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει γερές βάσεις. Αν πιέσεις τη φίλη σου να γίνετε κολλητές αμέσως, υπάρχει περίπτωση να τη χάσεις για πάντα. Αν και η ανυπομονησία είναι αποδεκτή σε μια νέα σχέση, θα πρέπει να γνωρίζεις πότε να κάνεις πίσω για να επιτρέπεις στη φίλη σου (και στη φιλία σας) να αναπνέει. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τις σωστές προϋποθέσεις σε μια νέα φιλία.

Επιδίωξε την επαφή, αλλά πρόσεξε μη γίνεις καταπιεστική

Οι καινούριοι φίλοι χρειάζονται χρόνο για να γνωριστούν και συνήθως αυτό γίνεται σε μικρές δόσεις. Περάστε μαζί τακτικά αλλά μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να προσαρμοστείτε στις προτιμήσεις και τις συνήθειες η μία της άλλης. Για παράδειγμα, μπορεί η καινούρια φίλη σου να θεωρεί παράξενα κάποια στοιχεία που κάποιοι άλλοι τα βρίσκουν ελκυστικά. Ο χρόνος, λοιπόν, βοηθάει στο να σε μάθει και να καταλάβει ποιά είσαι και πώς συμπεριφέρεσαι. Άφησε τη διεργασία της γνωριμίας να συμβεί σιγά σιγά ώστε η καινούρια σου φίλη ν’ απορροφήσει όλες τις αποχρώσεις της προσωπικότητάς σου. Με άλλα λόγια, μην προσκολλάσαι.
Επέτρεψε στη σχέση να εξελιχθεί σταδιακά ώστε να νιώθετε και οι δύο άνετα να μοιραστείτε πράγματα και να εδραιώσετε την εμπιστοσύνη σας. Τέλος, μην την πνίγεις με χρόνο ή προσοχή σε σημείο που να γίνεσαι πιεστική, αντί ν’ αντιπροσωπεύεις μια ευχάριστη συντροφιά.

Άφησε την νέα φίλη σου να εκφράζεται ελεύθερα

Επίτρεψε στη νέα φίλη σου να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της χωρίς να την επικρίνεις μέχρι να καταλάβεις τη συμπεριφορά της. Ορισμένες φορές, ένα άτομο που δε γνωρίζουμε καλά μπορεί να εκφράσει μια έντονη άποψη πάνω σε κάτι που μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους. Σε αυτή την περίπτωση, αντί να το αποκλείσουμε από πιθανό φίλο, είναι προτιμότερο να του δώσουμε μια ευκαιρία και να σκεφτούμε. Η καλύτερη τακτική είναι να μπουν στην άκρη οι προσωπικές απόψεις, ώστε να γίνει αντιληπτή η ουσιαστική προσωπικότητα του άλλου. Μπορεί να μείνεις έκπληκτη από το πόσο πολύ ταιριάζετε με διαφορετικό τρόπο. Εξάλλου, μια υγιής αντιπαράθεση δεν βλάπτει κανέναν.

Δώσε στην καινούρια φίλη σου να καταλάβει ποιά είσαι πραγματικά

Όσο κι αν λες στον κόσμο πόσο τίμια κι αστεία είσαι, δεν θα το καταλάβει ποτέ αν δεν το αποδείξεις με πράξεις. Με λίγα λόγια, δείξε στους άλλους ποιά είσαι αντί να τους το λες. Αν θέλεις οι άλλοι να γνωρίζουν ότι είσαι μία ειλικρινής και αυθόρμητη γυναίκα, πέρασέ τους το μήνυμα πράττοντας με τρόπο που αντανακλά τα λεγόμενά σου. Απόφυγε να λες, «Είμαι ειλικρινής» γιατί όσο περίεργο κι αν φαίνεται μπορεί ν’ ακουστεί ανειλικρινές. Άφησε τον χαρακτήρα σου να φανεί προς τα έξω με την καλή συμπεριφορά σου και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να μάθεις μερικά εκπληκτικά πράγματα για τον εαυτό σου που δεν είχες συνειδητοποιήσει ως τώρα.

Δώσε στη νέα φιλία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας

Κάθε νέος φίλος ή φίλη μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ίσως μας πάρει χρόνο να συνηθίσουμε. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις αντί να «διαβάζεις» λάθος τις προθέσεις των άλλων, είναι να τους δώσεις το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Μην υποθέτεις ποτέ ότι εννοούσαν κάτι συγκεκριμένο μέχρι να τους γνωρίσεις αρκετά καλά, ώστε να μπορείς να μαντεύεις σωστά τη διάθεση και τις προθέσεις τους.
Σε γενικές γραμμές, μην είσαι επικριτική με άτομα που μόλις γνωρίζεις και ιδιαίτερα με όσα επιθυμείς να συνάψεις μια πιο ουσιαστική σχέση. Πόσα άτομα δεν σκέφτηκες ποτέ ότι θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι σου επειδή: πίστευες ότι δεν είχατε τίποτα κοινό, αποφάσισες ότι δεν σου άρεσαν, ήσουν σίγουρη ότι δεν τους άρεσες, κτλ.; Το μόνο που απαιτείται είναι λίγη υπομονή και μια στάση του στυλ «πήγαινε με το ρεύμα». Θα δεις ότι αν προχωρήσεις αργά στο ξεκίνημα της φιλίας θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσεις έναν δυνατό δεσμό και μια σχέση που αντέχει στο χρόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...