Φάλαινα “Ζιφιός” στη παραλία του Αλίμου

Σήμερα το πρωί βρέθηκε φάλαινα μικρού μεγέθους του είδους “Ζίφιός”, να κολυμπά στη παραλία του Αλίμου. Το θηλαστικό φαίνεται να είναι χτυπημένο και να φέρνει και εκδορές στο σώμα του, όπως είπαν άνθρωποι του λιμενικού που το προσέγγισαν. Αυτό συμβαίνει συχνά, όταν ψάρια και τα θηλαστικά όταν πέφτουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο κακοποίησης ζωντανού οργανισμού δεν θα ήθελα να το σκεφτώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φάλαινα έχει χάσει τον προσανατολισμό της και αυτή τη στιγμή υπάρχει ομάδα ανθρώπων, που προσπαθούν να τη βοηθήσουν.

Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές.
Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

Όπως αναφέρει ο κος Αλέξανδρος Φραντζής επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” οι πιθανότητες επιβίωσης του κήτους είναι μικρές κάτω του 1% καθότι είναι χτυπημένο και δύσκολα μπορεί να επανέλθει καθώς εχθές βρισκόταν στην Βουλιαγμένη και έγιναν προσπάθειες χωρίς επιτυχία.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο στον Κυπαρισσιακό κόλπο και στην Κρήτη έχουν διαταράξει το περιβάλλον των κητοειδών καθώς γίνονται ισχυρές εκρήξεις που ο ήχος τους φτάνει μέχρι τις ακτές της Αφρικής!

Είμαι η Niki και εύχομαι μόνο το καλύτερο αίσιο τέλος για τη φάλαινα, που αν και κατά λάθος βρέθηκε τόσο κοντά στην ακτή δεν παύει να είναι ένα υπέροχο θέαμα. Και μη ξεχνάμε ότι δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο και είναι προστατευόμενο είδος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...