Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 

Η λέξη Καρναβάλ – Καρναβάλι έχει Γαλλική και Ιταλική προέλευση και η “αποκριά” γενικά δηλώνει την τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κρεοφαγία, πριν αρχίσει η περίοδος νηστείας .Ειδικότερα η λέξη, κυρίως στον πληθυντικό, Απόκριες, σχετίζεται με την κρεοφαγία που προηγείται της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής για το Πάσχα.

Συνώνυμο των Αποκριών είναι το λατινικής προέλευσης Καρναβάλι. (carnem levare ή carnis levamen που σημαίνει εξαφανίζω το κρέας. Το καρναβάλι, αντίθετα με τη Σαρακοστή, είναι περίοδος χαράς, ηθικής ελευθερίας και χαλάρωσης κατά την οποία οι κανόνες του κόσμιου βίου αναστέλλονται προσωρινά.

Ο κόσμος “γυρίζει ανάποδα” και βασιλεύει η λησμονιά της καθημερινότητας. Τα ταμπού και οι απαγορεύσεις παραμερίζονται και σχεδόν όλες οι εκτροπές επιτρέπονται.

Αρχίζοντας λοιπόν την περιήγησή μας σ’ αυτή την περίοδο γλεντιού και κεφιού συναντάμε αρχικά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου η οποία ονομάζεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.

Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, έχει καθιερωθεί από την εκκλησία ως τελευταία μέρα κρεοφαγίας της όλης περιόδου του Τριωδίου. Η τρίτη τέλος εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή στη διάρκειά της επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτερών ειδών.

Το κύριο γνώρισμα της Αποκριάς αποτελούν οι μεταμφιέσεις.

Πολλές φορές οι μεταμφιεσμένοι σχηματίζουν ομάδες και δίνουν υπαίθριες, κωμικού περιεχομένου παραστάσεις

Ιδιαίτερη θέση στην αποκριάτικη περίοδο έχει η Πέμπτη της Κρεατινής εβδομάδας, η λεγόμενη “Τσικνοπέμπτη”, γιατί την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και η τσίκνα είναι διάχυτη παντού.

Από πολλά χρόνια τώρα το Καρναβάλι γιορτάζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου με την ίδια διάθεση και ενδιαφέρον από όλους τους ανθρώπους. Πιο γνωστά σε όλους μας είναι τα Καρναβάλια: της Βενετίας, της Νίκαιας, της Πάτρας και ασφαλώς του Ρίο ντε Ζανέίρο, (που κατέχει αυτή τη στιγμή τα σκήπτρα, αφού εκεί η ατμόσφαιρα που δημιουργείται τις μέρες του Καρναβαλιού είναι πανοραμική, φαντασμαγορική και δικαιολογημένα αλησμόνητη).

Ο παραδοσιακός εορτασμός της Αποκριάς κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή, της Τυροφάγου. Μεταμφιέσεις, χοροί, τραγούδια, διασκεδάσεις, διαρκούν όλη μέρα μέχρι αργά το βράδυ. Με το πέρασμα της Τυρινής Κυριακής και τον πανηγυρισμό, την επόμενη μέρα της “Καθαρής Δευτέρας” κλείνει η χαρούμενη αποκριάτικη περίοδος και αρχίζει η ψυχική και σωματική προετοιμασία για το Πάσχα.

Καλό Καρναβάλι σε όλους μας!

Πηγή:https://www.ithacanews.gr/

ΜΠΕΣΣΥ ΚΑΡΩΚΗ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...