Ενδομητρίωση: μάθε για να μη τη φοβάσαι

iatriko-kolaz

Οι επιλογές σου για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης

Παυσίπονα

Παυσίπονα φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη, και μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, όπως  ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, συχνά βοηθούν ν’ ανακουφιστεί ο πόνος και οι κράμπες της ενδομητρίωσης. Παρόλα αυτά, τα φάρμακα στοχεύουν στα συμπτώματα και όχι στην αιτία της πάθησης.

Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια ελέγχουν τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης, κάνοντας τον έμμηνο κύκλο πιο σύντομο κι ελαφρύ γεγονός που συχνά μειώνει τον πόνο της ενδομητρίωσης. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει χάπια συνεχούς  λήψης (χωρίς διάλειμμα στη διάρκεια της περιόδου), ή μόνο προγεστερόνη σε χάπια ή ενέσιμη. Να θυμάσαι ότι αν σταματήσεις τα χάπια η ενδομητρίωση ενδέχεται να επιστρέψει.

Άλλες ορμονο-θεραπείες

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων μιμείται την εμμηνόπαυση κι εξουδετερώνει την ενδομητρίωση διακόπτοντας την περίοδο. Μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις, κολπική ξηρότητα, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση και απώλεια οστών. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, ακμή, τριχοφυΐα προσώπου, αλλαγή στη φωνή και τη διάθεση, και προβλήματα στη γέννα.

Λαπαροσκοπική αφαίρεση

Με τη λαπαροσκοπική επέμβαση, ο χειρούργος μπορεί ν’ αφαιρέσει ορατές ενδομητριακές μάζες ή ουλώδη ιστό προσφέροντας στην ασθενή άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Βέβαια, ένα χρόνο μετά την επέμβαση το 45% περίπου των γυναικών ξαναπαρουσιάζουν τα συμπτώματα και οι πιθανότητες αυξάνουν προοδευτικά με τον καιρό. Για καλύτερα αποτελέσματα μετά την επέμβαση συστήνεται η ορμονο-θεραπεία.

Χειρουργική αποκατάσταση

Τα πιο σοβαρά περιστατικά ενδομητρίωσης ενδέχεται ν’ απαιτήσουν λαπαροτομία ή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μαζών, ή ακόμα και υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας και μέρους ή όλων των ωοθηκών). Παρότι η επέμβαση έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, η ενδομητρίωση υποτροπιάζει στο 15% των χειρουργημένων γυναικών.

Ενδομητρίωση και εγκυμοσύνη

Μερικές φορές το πρώτο – ή και μοναδικό σημάδι – της ενδομητρίωσης είναι η δυσκολία σύλληψης. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικές ιατρικές θεραπείες για την καταπολέμηση της υπογονιμότητας  και η ίδια η εγκυμοσύνη είναι ικανή ν’ ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα.

Παρά την ενδομητρίωση πολλές γυναίκες καταφέρνουν να μείνουν έγκυες χωρίς δυσκολία, ενώ και η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ήπια έως μέτρια ενδομητρίωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις ενδομητρίωσης η εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Η Βασιλική Χατζηραφαήλ, Διευθύντρια του Γυναικολογικού και Ρομποτικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών, σου δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ενδομητρίωση…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...