Ενδομητρίωση: μάθε για να μη τη φοβάσαι

endomitriosi
Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που βρίσκεται μέσα στη μήτρα, μεγαλώνει σε άλλα σημεία του σώματος, πχ. μπορεί να προσκολληθεί στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, στο εξωτερικό της μήτρας, το έντερο, ή σε άλλες εσωτερικές δομές δημιουργώντας συμφύσεις. Με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, αυτός ο ιστός σπάει προκαλώντας επώδυνες ουλές.

Η ενδομητρίωση έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο κοινή σε γυναίκες που είναι 30-40 ετών, που δεν έχουν παιδιά, που έχουν διάρκεια περιόδου μεγαλύτερη των 7 ημερών, που έχουν κύκλο μικρότερο των 28 ημερών, που είχαν την πρώτη περίοδο τους πριν από τα 12 χρόνια ή που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με ενδομητρίωση.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο που για ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι πολύ έντονος και να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, με την ούρηση ή την κίνηση του εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί χρόνιο πόνο της πυέλου και της μέσης. Βέβαια, υπάρχουν πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση που έχουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς αυτά εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο έχει προσκολληθεί ο ιστός.

Οι πιο συχνές αιτίες της ενδομητρίωσης

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί ο ενδομητριακός ιστός μεγαλώνει έξω από τη μήτρα, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο και επίσης ενδέχεται κάποια ενδομητριακά κύτταρα να υπάρχουν από τη στιγμή της γέννησής μας. Τα κύτταρα αυτά μπορούν μεταφερθούν μέσω του αίματος στην πύελο κατά τη διάρκεια της περιόδου, ή με την καισαρική τομή κατά τον τοκετό, και αν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δεν είναι γερό αποτυγχάνει ν’ απομακρύνει τα κύτταρα που έχουν μετακινηθεί τυχαία.

Έχεις σίγουρα ενδομητρίωση; Πως θα πάρεις έγκυρη διάγνωση…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...