Ψείρες εν όψει… Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις;

pseires-ti-na-kano
Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεις ότι το παιδί σου παρουσιάζει επίμονη φαγούρα στο κεφάλι; Μην περιμένεις καθόλου. Οι ψείρες ενδεχομένως να έχουν ήδη εγκατασταθεί στις ρίζες των μαλλιών του. Κι αν δεν αντιδράσεις άμεσα σύντομα κινδυνεύει να έχει φαγούρα όλη η οικογένεια!

Μάθε να αναγνωρίζεις τις ψείρες

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής βρίσκονται μόνο σε αυτό και σε κανένα άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για ένα έντομο με μήκος 3 χιλιοστών, όσο δηλαδή ένας κόκκος σουσαμιού. Έχει τρία ζευγάρια πόδια που καταλήγουν σε δαγκάνες, οι οποίες τις βοηθούν να προσκολλώνται στην τρίχα. Την ίδια ικανότητα προσκόλλησης έχουν και τα αβγά τους (κόνιδα), τα οποία εναποθέτουν στο τμήμα της τρίχας κοντά στο κρανίο, με ρυθμό έξι την ημέρα.
Οι απόψεις όσον αφορά τη μετάδοσή τους είναι συγκρουόμενες. Υπάρχουν, λοιπόν, ειδικοί που δέχονται ότι οι ψείρες μεταδίδονται από πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, κορδέλες κεφαλής, φουλάρια, πουλόβερ και άλλοι που υποστηρίζουν το αντίθετο. Πάντως, για καλό και για κακό, αν υποψιαστείς να συμβαίνει κάτι στο κεφάλι κάποιου που έχεις απέναντί σου, κράτα απόσταση ασφαλείας. Η ψείρα ποτέ δεν πρόκειται από μόνη της να εγκαταλείψει το τριχωτό της κεφαλής, καθώς εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία. Κάθε 3-6 ώρες, το έντομο χορταίνει με αίμα, γεγονός που ευθύνεται για τον έντονο κνησμό (φαγούρα) που νιώθει κανείς.

Χρήσιμες πληροφορίες για να εξαφανίσεις τις ψείρες

  • Σήμερα οι ψείρες επιδεικνύουν μεγάλη αντοχή στα περισσότερα φάρμακα.
  • Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση των αντιφθειρικών φαρμάκων και δεν έχει νόημα η χορήγησή τους για προληπτικούς λόγους.
  • Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά απ’ ό,τι σε ενηλίκους και ιδίως στα κορίτσια.
  • Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μήκους της τρίχας και της συχνότητας της μόλυνσης. Αντίθετα, μάλιστα, υποστηρίζουν ορισμένοι πως το μακρύ μαλλί εμποδίζει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Εάν 8-12 ημέρες μετά τη θεραπεία δε βλέπεις νεκρές ψείρες, αλλά αυτές φαίνονται το ίδιο ζωηρές όπως πριν, τότε μάλλον δεν έδρασε το φάρμακο. Ενημέρωσε το δερματολόγο για να σου συστήσει κάποιο άλλο.
  • Χρησιμοποίησε τις ειδκές χτένες για τις ψείρες. Μπορούν να απομακρύνουν τις ψείρες, ενώ μειώνουν και τις κόνιδες. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά ή έστω κάθε δύο ημέρες.
  • Συνιστάται να απολυμαίνεις χτένες και βούρτσες που χρησιμοποιεί το παιδί για 1 ώρα σε οινόπνευμα και να πλένεις τα ρούχα του με ζεστό νερό (στους 60 βαθμούς Κελσίου) και σαπούνι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...