Στόχος της «Energean Oil & Gas» ο υπερδιπλασιασμός παραγωγής πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας

Με στόχο τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου από τον κόλπο της Καβάλας η «Energean Oil & Gas» προχωρά εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος στην υποβολή αιτήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος, κόστους 100 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κατάρτιση του σχετικού φακέλου από πλευράς της εταιρείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στόχος είναι πλέον η αυτόνομη συστηματική ανάπτυξη της περιοχής του Πεδίου Εψιλον, το οποίο δύναται να δώσει αρχικά παραγωγή 3.000 βαρελιών/ ημερησίως με συνολικά εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 6,3 εκατ. βαρέλια.
Η επένδυση, η οποία θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει στη διενέργεια 4 νέων γεωτρήσεων στο Εψιλον (δύο αντλητικές και δύο εισπίεσης νερού) και στην τοποθέτηση μίας νέας πλατφόρμας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την κύρια πλατφόρμα του Πρίνου.
Το Εψιλον ανακαλύφθηκε το 2001 και το 2010 πραγματοποιήθηκε κεκλιμένη γεώτρηση, μήκους 5,3 χλμ., από την πλατφόρμα του Πρίνου. Ετσι έγινε εφικτή παραγωγή 320.000 βαρελιών, αλλά το 2011 σταμάτησε, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Με το καινούργιο επενδυτικό πρόγραμμα το Εψιλον θα αναπτυχθεί ξεχωριστά, με την εφαρμογή τεχνικής λύσης, παρόμοιας μ’ αυτή που επί δεκαετίες λειτουργεί για τα πετρέλαια του Πρίνου.
Θεσμικό πλαίσιο
Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία πριν προχωρήσει στις επενδύσεις στο Εψιλον θα ζητήσει επίσημα από το ΥΠΕΚΑ διευκρινίσεις για το θεσμικό-νομικό πλαίσιο των νέων δραστηριοτήτων της, αλλά και τα λεπτομερή ερευνητικά-σεισμικά δεδομένα της περιοχής, τα οποία εδώ και 30 μήνες έχει αιτηθεί να λάβει από το υπουργείο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα. Η υφιστάμενη παραγωγή της «Energean Oil & Gas» στον κόλπο της Καβάλας διαμορφώνεται σε 2.000 βαρέλια/ημερησίως και σε συνάρτηση με την υψηλή τρέχουσα τιμή του «μαύρου χρυσού» στη διεθνή αγορά, επιτρέπει στην επιχείρηση να είναι βιώσιμη.
Μάλιστα έχει λαμβάνειν περίπου 7,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, τα οποία αφορούν βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες οφειλές του τελευταίου.
Όσον αφορά τις τρεις περιοχές της χώρας, στις οποίες θα επιδιωχθεί παραγωγή υδρογονανθράκων, η εταιρεία δυνητικά ενδιαφέρεται να επενδύσει σ’ αυτές, εφόσον όμως πρώτα λάβει γνώση όλων των σχετικών δεδομένων (ερευνητικών κ.ά.) και αποσαφηνισθούν ορισμένα ζητήματα του θεσμικού πλαισίου έρευνας-παραγωγής πετρελαίου. Ενα απ’ αυτά αφορά στην υποχρέωση ή όχι καταβολής ΦΠΑ από τις εταιρείες έρευνας για υδρογονάνθρακες, οι οποίες θα υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα στη χώρα μας.
Για το άλλο επενδυτικό πρόγραμμα της «Energean», αυτό της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο κοίτασμα της νότιας Καβάλας με κόστος 400 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διατήρηση του ενδιαφέροντος της επιχείρησης, αλλά χωρίς καμία λογική σύγκρουσης με το Δημόσιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, η εταιρεία για την υπόγεια αποθήκη αφήνει να εννοηθεί ότι «αν δεν ενδιαφέρει να γίνουν επενδύσεις, θα πάμε αλλού. Θα χαθεί μία ακόμη ευκαιρία».
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...